Zakotwicz. W rodzimych portach
deszcz częściej traci pamięć.
Jak yeomeni zamknęłaś klejnot
w wieży, wyświetlasz schadzkę
z herbacianych fusów. O piątej
po południu. Ojciec uczył mnie
wyplatać wiklinowe kosze; cierpliwość
dębem pod palcami. Przerzucam zachcianki
na rozpiętość mapy - są kandyzowane -
o szóstej po południu.
Ani tu, ani tam
-
Re: Ani tu, ani tam
Z n a k o m i t y.
Zgranie tytułu ze sposobem narracji, bo tak trzeba chyba to nazwać. Zdumiewające pierwsze zakotwicz (coś podobnego użył Kawalerowicz rozpoczynając Faraona, gdy skupił kamerę na skarabeuszu - dzięki czemu świat zewnętrzny, spoza sali kinowej, odszedł w dal). Nie kojarzyłem co znaczy yeomeni, ale to nieważne, bo powalające jest wyświetlasz schadzkę
z herbacianych fusów, a wisienką na torcie jest jak wystrzelone z karabinu O piątej.
W drugiej maniera traci tempo, chyba bardziej wyraźna w Przerzucam zachcianki na rozpiętość mapy - są kandyzowane, choć już to słodzenie wskazuje na przemęczenie materiału, z którego powstał wiersz.
Zgranie tytułu ze sposobem narracji, bo tak trzeba chyba to nazwać. Zdumiewające pierwsze zakotwicz (coś podobnego użył Kawalerowicz rozpoczynając Faraona, gdy skupił kamerę na skarabeuszu - dzięki czemu świat zewnętrzny, spoza sali kinowej, odszedł w dal). Nie kojarzyłem co znaczy yeomeni, ale to nieważne, bo powalające jest wyświetlasz schadzkę
z herbacianych fusów, a wisienką na torcie jest jak wystrzelone z karabinu O piątej.
W drugiej maniera traci tempo, chyba bardziej wyraźna w Przerzucam zachcianki na rozpiętość mapy - są kandyzowane, choć już to słodzenie wskazuje na przemęczenie materiału, z którego powstał wiersz.
- em_
Dosyć ciekawe przerzutnie, co daje wierszowi jakieś drugie dno.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
Ależ haiker dyrdymały o Faraonie napisałeś.
Nieprzeciętną masz wyobraźnię.
Można się pośmiać.
Trzym się.
Nieprzeciętną masz wyobraźnię.
Można się pośmiać.
Trzym się.
- Ewa Włodek
istotne znaczenie w wierszu mają godziny: piata i szósta po południu. A w ciągu tej godziny, między piątą a szóstą - dzieje się wiele, przewija się ładny kawałek życia, i tego realnego, i tego "utkanego"z marzeń - jak film, w którym to, co dawne przeplata się z tym co aktualne albo mniej dawne. No, chyba, ze nadinterpretuję, co nie jest wykluczone...
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
-
- Kontakt:
podobno dla szcześcia w życiu potrzebna jest umiejętność odraczania nagrody
nie ma tu gorączki "umówiłem się z nią na dziewiątą"
jest delektowanie się chwilą, ubieranie w magiczne szaty i to zarówno przed decyzją w trakcie i w oczekiwaniu na .. szóstą
podoba się
nie ma tu gorączki "umówiłem się z nią na dziewiątą"
jest delektowanie się chwilą, ubieranie w magiczne szaty i to zarówno przed decyzją w trakcie i w oczekiwaniu na .. szóstą
podoba się