dekret o sodomii

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: dekret o sodomii

#21 Post autor: Ewa Włodek » 04 paź 2014, 20:39

wiersz - bardzo w moim guście, Henryku. I obrazowanie, i przesłanie. Cóż, Anglia wieków średnich - jaka była, każdy widzi, a na jej tronie zasiadali specyficzni ludzie. Późniejsze imperium brytyjskie - jakie było - niektórzy wiedzą, na tronie zasiadali równie specyficzni ludzie, zaś efektem była mnogość dewiacji w "Wielkiej Metropolii", której najbardziej upodloną częśc niejaki Jack London nazwał był w swojej książce-reportażu - "otchłanią". Myślę, że Anglia była wzorcem dla wielu innych państw, ale czy to był wzorzec pod każdym względem pozytywny? Czy raczej nie był to wzorzec, w którym nie dało się dostrzec tego, że ulewa nad gniazdem jest już tak silna, że zmyje - wszystko.
Tak sobie podumałam, czytając, i mroczne obrazy z XVI wieku nałożyły mi się na chyba jeszcze bardziej mroczne obrazy z przełomu XIX i XX wieku...
:ok:
pozdróweczki mroczne pokrewna Duszyczko...
Ewa

Henryk VIII

Re: dekret o sodomii

#22 Post autor: Henryk VIII » 05 paź 2014, 19:04

Hosanna,
herbaciana :rosa: za zrozumienie i ... "uniesienie".
Ukłony
H8
Ewo,
piszesz :"Myślę, że Anglia była wzorcem dla wielu innych państw, ale czy to był wzorzec pod każdym względem pozytywny? " Hm, Ty zawsze musisz zadawać trudne pytania ;)! Wiesz..., że wzorcem była , to raczej pewne. Pozytywnym natomiast ... niekoniecznie,były i plusy i minusy, ale też i sam dekret o sodomii raczej był pozytywny - trudno powiedzieć, czy lepiej w tamtych czasach było więzić czy ścinać na pniu - więzienie Tower nie było z gumy... Mroczność tamtej epoki słusznie zestawiasz z mrocznością naszych czasów, gdyby cię nie one dotykały, nie byłabyś jednak poetką ( człowiek w warunkach idealnych jest raczej hedonistą, poetą nie...)- a zatem mamy plus!
:rosa: BEZ KOLCÓW DLA CIEBIE ;)!
Ukłony
H8

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”