I
biedne dzieci
nienawiści
okaleczony wierszopis usycha
gdy nie ma uszu czerpiących
z jego źródła
marny jest początek końca
chwile mogą odfrunąć
lecz
cytować można prosto w twarz
II
męską mamy fasadę
a kobiece wnętrze
co znaczy kochać ?
...
myśl niedokończona
sens nielogiczny
amorfizm w oczach !
Kolosalny błąd
- Gloinnen
- Administrator
Re: Kolosalny błąd
Niezłe.
Piszesz - jak myślę - o niezrozumieniu poety, o problemie niedopasowania wrażliwości (piszący vs czytelnik), ale na szczęście bez narzekania i marudzenia, tylko z pewną ironią w głosie. Tak trzymać.
Drugi wiersz słabszy, w tym sensie, że nie wiadomo, dokąd tak naprawdę zmierza. Amorfizm wskazuje na bezkształtność, na bezpostaciowość. Można odebrać, jako niemożność zdefiniowania, określenia czym jest (miłość). A skoro "w oczach" - podążałabym tropem swoistej "utraty zmysłów", gdy emocje odbierają ostrość postrzegania.
Dobrze byłoby jednak pociągnąć dalej ciekawie rozpoczętą refleksję.
Pozdrawiam,
Glo.
Cytat jako płaszczyzna i narzędzie konfrontacji. Nie ma mowy o porozumieniu - zbyt silne emocje, zbyt silne zderzenia.cytować można prosto w twarz
Piszesz - jak myślę - o niezrozumieniu poety, o problemie niedopasowania wrażliwości (piszący vs czytelnik), ale na szczęście bez narzekania i marudzenia, tylko z pewną ironią w głosie. Tak trzymać.
Drugi wiersz słabszy, w tym sensie, że nie wiadomo, dokąd tak naprawdę zmierza. Amorfizm wskazuje na bezkształtność, na bezpostaciowość. Można odebrać, jako niemożność zdefiniowania, określenia czym jest (miłość). A skoro "w oczach" - podążałabym tropem swoistej "utraty zmysłów", gdy emocje odbierają ostrość postrzegania.
Dobrze byłoby jednak pociągnąć dalej ciekawie rozpoczętą refleksję.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura