Powiem może zgryźliwie. Patrzyłem na tytuł kilka dni z nieukrywaną niechęcią. Kolejne szepty, pewnie o miłości można tylko szeptem. Może nastroili mnie nowi młodzi poeci, którzy piszą o duszy i sercach, a ja nie mogę już tego zdzierżyć.
No i przemogłem niechęć. Zacząłem szukać banalnych słów, jakie łowię ostatnio z jakąś niemal manią.
I wszystko jest, w komplecie. I szept, i dusza, i serce. Ale nie ma kiczu.
Jak Ty to robisz, że wciągasz czytelnika w nastrój, dyrygujesz jego emocjami. To nie pierwszy Twój tekst, który ma taką moc, on hipnotyzuje. Masz rację, to już było. To nie jest poezja awangardowa w sensie eksperymentalna. Raczej zachowawcza. Może przez to, że odwołuje się do znanych stereotypów, dlatego tak działa.
No może bym się czepił spirali czasoprzestrzeni. Ta forma sama w sobie jest zakręcona (wiadomo, jak to spirala) i powoduje, że się zdaje, że zaraz coś wybuchnie w tym mrocznym pokoju, wyniesie w niebo, wystartuje. A wolałbym w spokoju dotrwać do rana lub zasnąć wśród nietoperzy z powidokami stóp bosych, dziewczęcych odbitych na piasku na dalekiej plaży.
WYSZEPTANIE
- lczerwosz
- Administrator
- coobus
Re: WYSZEPTANIE
Lucile - wspierasz i motywujesz. Kartki z kalendarza spadają niezależnie od naszej woli, ale cieszę się, że ktoś o tak wyrobionym plastycznym spojrzeniu, śledzi je wraz ze mną. Dziękuję
Dzięki Leszku za czytanie i takie właśnie zrozumienie.

Dzięki Leszku za czytanie i takie właśnie zrozumienie.

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Coobus, zamyśliłam się...
Piękne WYSZEPTANIE
Pozdrawiam
Piękne WYSZEPTANIE

Pozdrawiam

- coobus
Cieszę się, że mój szept dotarł. Szepczę zatem dalej. Pozdrawiam 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Wyszeptuje się to co chciałoby się wykrzyczeć, gdy boli samotność z każdym powiewem czasu... Piękny wiersz na jesienne wieczory, zapisany deszczowymi kroplami... wspomnień... Chylę czoło przed darem wiersza, na każdą samotność...Pozdrawiam MZ
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
- coobus
I ja pozdrawiam, Marto. I dziękuję za czytanie