Drzewa kopalnią pełną
liści przemienionych w
złoto, któremu odebrano
blask.
Wiatr cierpliwy górnik,
zrywa je z pokładów chmur,
buduje nimi wyspy na
tle skał.
Na nie upadają jabłka,
krwiste brylanty wyszlifowane
gęstym deszczem.
Razem stanowią jedność,
coroczną ofiarę brutalnej
jesieni dla nadchodzącej
bogini chłodu.
Dary Jesienne
-
- Kontakt:
Dary Jesienne
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
-
Re: Dary Jesienne
Owszem jest jesienie, ale z tym górnikiem coś mi nie pasuje -górnictwo jednak niewiele ma wspólnego z budownictwem...
Taki miękki liryk, w sam raz na jesienny wieczór.
Na przykład przy
grzanym oczywiście.
Pozdrawiam.
Taki miękki liryk, w sam raz na jesienny wieczór.
Na przykład przy

Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za miłe słowa
Wiatr postanowiłem ukazać jako postać, która jest uniwersalna, i ma różne cele w okresie jesieni.

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
-
jeśli mogę, paradoks, ale górnictwo ma coś więcej niż niewiele wspólnego z budownictwem, może nie z tym szeroko rozumianym, ale zawsze, całe to 'budownictwo' służy bezpieczeństwu; a jeśli popatrzymy wstecz, to tym bardziej, bo zabudowę stanowiły drewniane stemple, ściany i chodniki po eksploatacji 'rabowano', coś jak wyburzanie budynkówMarcin Sztelak pisze:ale z tym górnikiem coś mi nie pasuje -górnictwo jednak niewiele ma wspólnego z budownictwem...
wracając do wiersza, to nie przekonuje mnie zakończenie; jak dla mnie nadchodząca bogini chłodu jest niepotrzebna, 'przedabrza' razem z "brutalnością" ,
dla mnie wystarcza to:
"Razem stanowią jedność,
coroczną ofiarę jesieni."
Pozdrawiam
- Gloinnen
- Administrator
Dla mnie akurat ten motyw z górnikiem jest najlepszy w całym wierszu. Wszystkie inne wykorzystane przez Autora motywy wydają mi się wtórne i banalne.
Utwór jest słaby, ale właśnie za górnika dałabym plusik. Bo to nieoczekiwana, zaskakująca personifikacja wiatru. A sam pejzaż jesienny porównany do kopalni też nośny i nowatorski (jako pomysł). Oczywiście, gdyby został sprawniej opisany, choćby bez "złota" oraz "brylantów", bez sztucznego przepychu.
Pozdrawiam,
Glo.
Utwór jest słaby, ale właśnie za górnika dałabym plusik. Bo to nieoczekiwana, zaskakująca personifikacja wiatru. A sam pejzaż jesienny porównany do kopalni też nośny i nowatorski (jako pomysł). Oczywiście, gdyby został sprawniej opisany, choćby bez "złota" oraz "brylantów", bez sztucznego przepychu.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za ocenę mojego wiersza 
Spróbuję jeszcze nad nim popracować
Pozdrawiam

Spróbuję jeszcze nad nim popracować

Pozdrawiam