zmrożony
-
zmrożony
kolejnego dnia kolejnego roku
ustanowionego święta nie świętuję karmiąc sikorki
smalcem z własnoręcznie niewyłuskanymi
ziarnami
ptaki przebywszy noc w sobie
tylko znanych zakamarkach wdzięcznie wystukują melodię
na cześć mroźnego poranka i jego
zbawiennego wpływu na obraz i podobieństwo
biały dym z komina
przysłaniając kościelny zegar wzywający wiernych
do świętowania nie wieści niczego ważnego
poza ludzką potrzebą ciepła
między innymi
ustanowionego święta nie świętuję karmiąc sikorki
smalcem z własnoręcznie niewyłuskanymi
ziarnami
ptaki przebywszy noc w sobie
tylko znanych zakamarkach wdzięcznie wystukują melodię
na cześć mroźnego poranka i jego
zbawiennego wpływu na obraz i podobieństwo
biały dym z komina
przysłaniając kościelny zegar wzywający wiernych
do świętowania nie wieści niczego ważnego
poza ludzką potrzebą ciepła
między innymi
Re: zmrożony
przegadałeś - zamotałeś. przemyśl jeszcze raz to co napisałeś i...jeszcze raz wstaw
-
niczego nie będę jeszcze raz wstawiał... a opinie typu przegadałes nic mi nie mówią bo nic nie mówią
- coobus
Biorę ze sobą dwie ostatnie zwrotki, ale nie dlatego, że coś tu jest przegadane. Same w sobie stanowią wystarczającą siłę. To taka luźna uwaga czytającego, bez presji na autora. Wiersz mi się podoba 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Wiersz bardziej pasowałby mi z interpunkcją, ale to oczywiście wola autora. Natomiast zgrzyta mi konstrukcja z przedostatniego wersu, podarowałbym sobie tą nie wieść. Pomijając te mankamenty to bardzo dobry wiersz, inny można powiedzieć (np w sensie metaforyki).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
między innymi, nie musiszPier pisze:niczego nie będę jeszcze raz wstawiał... a opinie typu przegadałes nic mi nie mówią bo nic nie mówią
-
Myślę nad tym, co napisał Marcin - o interpunkcji. Bo bez niej jest tekst ten bardziej niedopowiedziany, a prze to daje szersze pole do popisu dla wyobraźni odbiorcy. I tak np. nie wiadomo czy " nie świętujesz" , a to w to "nieświętowanie" jest wpisane karmienie sikorek, czy też " nie świętujesz " i karmisz sobie sikorki... Chyba jednak korzystniejsza dla tekstu jako takiego jest wersja taka jak jest - czyli bez...
Wiersz, oczywiście, super!
H8

H8
- anastazja
Tak, ostatnia najmojsza. Oczywiście wiersz zawiera ludzkie ciepło, którego tak nam brakuje. ładnie. 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"