zmrożony

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Pier

zmrożony

#1 Post autor: Pier » 06 sty 2016, 10:48

kolejnego dnia kolejnego roku
ustanowionego święta nie świętuję karmiąc sikorki
smalcem z własnoręcznie niewyłuskanymi
ziarnami

ptaki przebywszy noc w sobie
tylko znanych zakamarkach wdzięcznie wystukują melodię
na cześć mroźnego poranka i jego
zbawiennego wpływu na obraz i podobieństwo

biały dym z komina

przysłaniając kościelny zegar wzywający wiernych
do świętowania nie wieści niczego ważnego
poza ludzką potrzebą ciepła
między innymi

ono

Re: zmrożony

#2 Post autor: ono » 06 sty 2016, 18:24

przegadałeś - zamotałeś. przemyśl jeszcze raz to co napisałeś i...jeszcze raz wstaw

Pier

#3 Post autor: Pier » 06 sty 2016, 18:46

niczego nie będę jeszcze raz wstawiał... a opinie typu przegadałes nic mi nie mówią bo nic nie mówią

Awatar użytkownika
coobus

#4 Post autor: coobus » 06 sty 2016, 22:25

Biorę ze sobą dwie ostatnie zwrotki, ale nie dlatego, że coś tu jest przegadane. Same w sobie stanowią wystarczającą siłę. To taka luźna uwaga czytającego, bez presji na autora. Wiersz mi się podoba :ok:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Marcin Sztelak

#5 Post autor: Marcin Sztelak » 06 sty 2016, 22:29

Wiersz bardziej pasowałby mi z interpunkcją, ale to oczywiście wola autora. Natomiast zgrzyta mi konstrukcja z przedostatniego wersu, podarowałbym sobie tą nie wieść. Pomijając te mankamenty to bardzo dobry wiersz, inny można powiedzieć (np w sensie metaforyki).

Pozdrawiam.

ono

#6 Post autor: ono » 06 sty 2016, 23:59

Pier pisze:niczego nie będę jeszcze raz wstawiał... a opinie typu przegadałes nic mi nie mówią bo nic nie mówią
między innymi, nie musisz

Henryk VIII

#7 Post autor: Henryk VIII » 07 sty 2016, 1:00

Myślę nad tym, co napisał Marcin - o interpunkcji. Bo bez niej jest tekst ten bardziej niedopowiedziany, a prze to daje szersze pole do popisu dla wyobraźni odbiorcy. I tak np. nie wiadomo czy " nie świętujesz" , a to w to "nieświętowanie" jest wpisane karmienie sikorek, czy też " nie świętujesz " i karmisz sobie sikorki... Chyba jednak korzystniejsza dla tekstu jako takiego jest wersja taka jak jest - czyli bez... :) Wiersz, oczywiście, super!
H8

Awatar użytkownika
anastazja

#8 Post autor: anastazja » 08 sty 2016, 20:33

Tak, ostatnia najmojsza. Oczywiście wiersz zawiera ludzkie ciepło, którego tak nam brakuje. ładnie. :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”