Panie Michale (Michałowi Wodeckiemu)

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Alga

Panie Michale (Michałowi Wodeckiemu)

#1 Post autor: Alga » 30 paź 2015, 16:58

przecież obiecywałeś każdym słowem
że nie tutaj
nie teraz
i nie na chwilę

nie jeżyłeś kartek
nie podnosiłeś ciśnienia liter
tylko kąciki ust
i duszę w oddechu
widzę Cię z wędką
małego chłopca skaczącego przed lustrem
z łukiem i podbitym sumieniem

gdziekolwiek kiwasz głową że to nic - zapomnienie
nie możesz się mylić bardziej
oddam wszystkie przenośnie
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry

Z. Herbert

Awatar użytkownika
Patka

Re: Panie Michale (Michałowi Wodeckiemu)

#2 Post autor: Patka » 30 paź 2015, 21:24

Wiersz wydaje się bardzo osobisty, nie wiem więc, czy forum literackie jest dla niego dobrym miejscem. Zawsze uważałam (ja uważałam, podkreślam), że takie utwory powinny zostawać w szufladzie (lub w prywatnym folderze na komputerze).
Tyle wstępu.
Wiersz lepiej się czyta niż poprzedni poświęcony panu Wodeckiemu, nie czuć wyliczankowości. Ale za to wygląda trochę na taki pisany na szybko, pod wpływem chwili, nie do końca przemyślany. Byle przelać na papier uczucia. Wyszło mało ciekawie i poruszająco. Podoba mi się tylko:
Alga pisze:nie jeżyłeś kartek

Pozdrawiam
Patka

Awatar użytkownika
coobus

#3 Post autor: coobus » 03 lis 2015, 17:37

Wiersz osobisty. Pozostawiam treść i uczucia autorce. Jako czytający chcę tylko wyrazić uznanie za refleksyjną chwilę spędzoną przy wierszu. Za to, że zatrzymał... :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

ono

#4 Post autor: ono » 31 gru 2015, 7:07

wiersz osobisty, ale ja kocham wiersze osobiste za swoistą ekspresję, za uzewnętrznienie się autora. Zapis wspaniały - nic dodać nic ująć. wiersz zatrzymał i wywarł wrażenie :rosa: :rosa: :rosa:

Awatar użytkownika
Alga

#5 Post autor: Alga » 08 sty 2016, 8:52

Patka pisze:Wiersz wydaje się bardzo osobisty, nie wiem więc, czy forum literackie jest dla niego dobrym miejscem. Zawsze uważałam (ja uważałam, podkreślam), że takie utwory powinny zostawać w szufladzie (lub w prywatnym folderze na komputerze).
Tyle wstępu.
Wiersz lepiej się czyta niż poprzedni poświęcony panu Wodeckiemu, nie czuć wyliczankowości. Ale za to wygląda trochę na taki pisany na szybko, pod wpływem chwili, nie do końca przemyślany. Byle przelać na papier uczucia. Wyszło mało ciekawie i poruszająco. Podoba mi się tylko:
Alga pisze:nie jeżyłeś kartek

Pozdrawiam
Patka
Patko, pewnie masz trochę racji, a może nawet całą :) To był wyrzut emocji. Dziękuję za wpis.

Coobus - cieszę się, że zatrzymał.

Ono - wielkie dzięki.

Wszystkim - za czytanie i zapis wrażeń. :rosa:

Pozdrawiam
za jeden wyraz
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry

Z. Herbert

Leszek Sobeczko

#6 Post autor: Leszek Sobeczko » 09 sty 2016, 1:47

bez "przecież", poza tym jakbym widział przed sobą Michała

to dobry wiersz, jakby Michał nie maczał w tym palców; a czy osobisty? jak każdy wiersz!

pozdrawiam

ono

#7 Post autor: ono » 09 sty 2016, 6:34

Leszek Sobeczko pisze: a czy osobisty? jak każdy wiersz
Panie Leszku, są wiersze osobiste w których szczególnie wybijają się na pierwszy plan te specjalnie dedykowane - a ten jest taki. To celem wyjaśnienia, rozróżnienia.
Ten wiersz nie jest jak każdy :down: , ten wiersz jest po prostu dobry. :ok: :sorry:

Leszek Sobeczko

#8 Post autor: Leszek Sobeczko » 10 sty 2016, 0:22

ono pisze:Panie Leszku, są wiersze osobiste w których szczególnie wybijają się na pierwszy plan te specjalnie dedykowane - a ten jest taki. To celem wyjaśnienia, rozróżnienia.
oj, joj joj, to wszyscy wiedzą; tylko jeden szkopuł, by osobistość nie zaciemniała odbioru; nadal uważam i podtrzymuję, to dobry wiersz, a nawet więcej jak dobry, bo w klimacie Michała /klimacie - nie znaczy, tak jak On pisał, ale w duchu relacji z Michałem, z Jego postrzeganiem świata, który przemycił w swoich utworach, a może i w osobistej relacji z nim/; sama autorka przecież napisała w komentarzu, że to "wyrzut emocji" i o to chodzi w tzw pisaniu; a wracając do wierszy osobistych, to nie wyobrażam sobie, by były inne, stąd taka moja wypowiedź

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Alga

#9 Post autor: Alga » 11 sty 2016, 13:27

Ono - dziękuję za pozytyw.

Leszku, pod tym wierszem Twoja obecność i pozytywny odbiór liczą się dla mnie podwójnie. Dziękuję Ci.

Jeśli odnalazłeś tu chociaż cień Jego osoby, to niczego więcej nie chcę.

Pozdrawiam :rosa:
za jeden wyraz
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry

Z. Herbert

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”