Wędrówka

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Wędrówka

#1 Post autor: Niedzisiejszy » 10 sty 2016, 15:15

Idę wśród ostrzy,
tną brutalnie pierś,
bez kropli krwi.

Co krok pogłębia
się rana, niewidoczna
dla martwych oczu.

Dusza odczuwa najmocniej,
obwicie dawkuję jedyny
lek - głębie łez.

Tonąc wędruję,
zabity stukrotne,
pozbawiony grobu.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 20:11 przez Niedzisiejszy, łącznie zmieniany 1 raz.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
pallas

Re: Wędrówka

#2 Post autor: pallas » 10 sty 2016, 15:41

W wierszu widzimy peela, który idzie przez życie. Odczuwa same złe chwilę, które ranią jego uczucia. Lecz idzie dalej, bo może dalej są życzliwi ludzie.

Piotr :)
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/

Niedzisiejszy
Kontakt:

#3 Post autor: Niedzisiejszy » 10 sty 2016, 15:48

Bardzo Ci dziękuję za komentarz i reflekcję :)
Chciałem przez ten wiersz ukazać osobę, która jest przez innych źle oceniana przez to, że jest sobą, przez ludzi, którzy mają martwe serca, pozbawionych ideałów, i wieloma słowami duchowo tą osobę zabili, choć podąrza dalej, i ciągle dochodzi w niej do zmartwychwstania ducha.
Pozdrawiam :) :vino:
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Marcin Sztelak

#4 Post autor: Marcin Sztelak » 10 sty 2016, 19:50

Po pierwsze usunąłbym balast słów, tj brutalnie pierś, a także błysku.
Zagłębia się rana to dziwna i mało czytelna konstrukcja: zagłębia się w albo pogłębia się.
Pomyślałbym nad ekwiwalentami duszy i łez strasznie melodramatycznie i patetycznie brzmi ta zwrotka.
W ostatniej tak zbędne.

Pozdrawiam.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#5 Post autor: Niedzisiejszy » 10 sty 2016, 20:14

Wprowadziłem kilka poprawek , zostawiając to co jest według mnie konieczne. Duszę trudno będzie zastąpić, bo to Ona boli, a moim zdaniem trochę patosu nie jest złe, bo zmusza do myślenia czytelnika, choć może się mylę.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :beer:

Marcin Sztelak

#6 Post autor: Marcin Sztelak » 11 sty 2016, 13:30

Zapewne masz rację jeśli chodzi o patos, natomiast mnie bardziej chodzi o wyświechtanie, zużycie przez rzesze piszacych pewnych wyrazów i do nich należy dusza.

Ta wersja podoba mi się bardziej, chociaż trzeba było dodać drugą wersję pod pierwszą - uprzedzam administrację ;)

bronmus45

#7 Post autor: bronmus45 » 11 sty 2016, 15:55

Most łącznikiem pomiędzy...
Należy go najpierw przejść,
by podążać dalej.
Daje szansę wędrowcom
aby go wykorzystać. Tylko szansę.
Wśród nas są również tacy,
co wolą pozostać nadal na swoich,
znanych im miejscach.
Ich wybór.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#8 Post autor: Niedzisiejszy » 11 sty 2016, 16:40

Rozumiem, i bardzo dziękuję za rady czego unikać ;)
Jakoś nie miałem czasu, bo mieli mi internet odciąć, a chciałem żeby gdy wrócę były jakieś opinie :)
Pozdrawiam :) i jeżeli mógł bym prosić zajrzyj proszę do tematów "Lustro" i "Porządek odejścia", są nowe wersje, ale brak komentarzy, o ile czas Ci na to pozwoli :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”