Mały?

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mchuszmer

Re: Mały?

#21 Post autor: Mchuszmer » 22 kwie 2016, 11:44

Hej Dorotka, szczerze, mnie się (no cóż poradzę) spodobało. Lubię takie stylizacje i ich przewrotność - bo rozpatrywanie tego wiersza jako naiwnej rymowanki to uproszczenie.

Wyczuć można ironię, tym lepszą że subtelną - kobiecy prztyczek w nos, a bolesny - choć w obrazie tego stracha na wróble bardzo wyrazistą.
To chyba o kimś, kto bezmyślnie bawiąc się hurtowo i bezosobowo traktowanymi kobietami, zmarnował czas, życie wewnętrzne i zewnętrzne, a teraz jest sam (ubogi). Zdarł buty na deptaniu. Pl, być może jedna z nich, patrzy na niego w nowy sposób, z politowaniem.
To się narzuca najbardziej, pewnie można jakieś inne ścieżki, bo to wszystko dość uniwersalne i "poręczne"
Mamy tu i Exupery i Salingera widzę, heh.
Fajny liryczny paradoks samotności, z usypianiem ciszy

Prosta forma i prosta celna treść idą w parze, pierwsza nie przerasta drugiej, obraz jest spójny, jest melodia a to główne atuty wierszy. O rymach wspomniano, proste pasują do stylizacji, są jednocześnie niezbyt nachalne, bo głównie takie lekko oddalone - dyskretniej, a efektywniej wiążą kompozycję.

Masz ambitniejsze i bardziej odkrywcze wiersze, ale docenić muszę elastyczność, a każdy choćby prosty eksperyment z formą wyrazu jest przyczynkiem do rozwoju. Piszesz w rozpoznawalnym stylu, a jednak różnorodnie w formie, co znaczy, że treść determinuję formę, nie na odwrót.
:rosa:
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
tabakiera

#22 Post autor: tabakiera » 22 kwie 2016, 17:34

Dzięki, Szymonie.
Starałam się tu ukryć trochę treści i dać kilka możliwości interpretacji, jedną z nich wyłuszczyłeś.

karolek

#23 Post autor: karolek » 23 kwie 2016, 17:01

Dobre, szczególnie po przeczytaniu interpretacji.

Sposób na forumowego "stalkera"?
:smoker:

Awatar użytkownika
coobus

#24 Post autor: coobus » 23 kwie 2016, 22:54

Do twarzy Ci, Tabakiero, w kolorowej bluzeczce. Wklejasz się w wiosenne krajobrazy.
O wierszu napisano wszystko, a nawet więcej. Mnie się podoba. Tylko powinien być raczej eksponowany na półce z wierszami rymowanymi, a nie z białymi i wolnymi. Ale to nie ma większego znaczenia. Ode mnie uśmiech :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
tabakiera

#25 Post autor: tabakiera » 23 kwie 2016, 23:36

Dziękuję, Coobus. Wymieniliśmy się bluzeczkami. ;)

Nie jest to forma tradycyjna, to wstawiłam tutaj. Mam problem z szufladkami. Jeśli trzeba, przeniosą mnie.

Karolku, Tobie również dzięki.

:)

ELKA

#26 Post autor: ELKA » 24 kwie 2016, 9:01

Patka, wyluzuj, czy Ty się nie potrafisz śmiać?

Przecież z tego nie można robić nic innego... :cha:

Awatar użytkownika
Patka

#27 Post autor: Patka » 24 kwie 2016, 9:06

Posty przeniesione, już nie będą straszyć.
Bardzo wszystkich proszę o wypowiadanie się na temat wiersza.

Elka - masz ciekawe poczucie humoru, skoro cię to wszystko śmieszy. Mnie jednak nie jest do śmiechu i - jak łatwo zobaczyć - trzem innym osobom również.

ELKA

#28 Post autor: ELKA » 24 kwie 2016, 9:17

Śmieszy mnie do łez- :sorry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”