jeśli chcesz żyć

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Hosanna
Kontakt:

Re: jeśli chcesz żyć dziękuj

#11 Post autor: Hosanna » 29 kwie 2016, 23:06

Fałszerzu - poezja spełnia różne funkcje i am dla różnych ludzi różne znaczenie
:)
dla mnie poezja to rodzaj mądrości i nie szukam w niej tarzania się w nastrojach emocjach i uczuciach ani udanych zabaw słownych czy konstrukcji z wiedzy literackiej

Moja idea wiersza bliska jest sentencji lecz jeszcze bliższa wglądowi
swoistemu satori w którym to co oczywiste (dla mnie) nabiera nowej głębi i ma dla mnie namacalne znaczenie

Nie przeraża mnie przesłanie , przeciwnie czuję głębsze połączenie ze światem, akceptację i pragnienie aby szanując Swoją Osobistą historię równocześnie wyjść poza nią. Świat nigdy nie będzie sprawiedliwy ani nawet sensowny z punktu widzenia jednostki która sobie uświadamia tylko siebie i swoje potrzeby.

Nad formą (imiesłowy .. duże litery .. tytuł ) jeszcze pomyślę a na pewno skorzystam z rad Patki
Dzięki za komentarze - mają dla mnie znaczenie , gdyż wierszem próbuję sie komunikować i jest dla mnie istotne co ktoś rozumie czy co ktoś inny czuje
Niekiedy dzięki temu usprawnia się nawet moja komunikacja społeczna :) to bardzo interesujące

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#12 Post autor: Fałszerz komunikatów » 29 kwie 2016, 23:10

Wiesz, aby nastąpił rozwój talentu pisarza, wypada jednak czasem poeksperymentować z formą. A przynajmniej takie jest me motto poetyckie :smoker:

Hosanna
Kontakt:

#13 Post autor: Hosanna » 29 kwie 2016, 23:19

przykro mi - zabawy z formą mnie wręcz rażą

zbyt dużo jest ludzi którzy zabawiając się formą nawet nie zastanawiają się czy mają coś mądrego do powiedzenia choćby samemu sobie a może samemu sobie przede wszystkim
zachwycony czytelnik wędruje i lawiruje wśród metafor odniesień obrazów i spada w tym samym meijscu gdzie był

nie krytykuję takiej poezji bo jak powiedziałam spełnia ona różne funkcje i potrzeby różnych ludzi
[po prostu mnie to się nie podoba bo nie odpowiada na moje potrzeby i oczekiwania

nie żebym nie lubiła starej nastrojowej poezji skupiającej się na emocjach podstawowych i łączącej ludzi przez wspólne przezywanie tych emocji - lubię ją ale raczej z senstymentu młodości
Obecnie nie wracam do niej
wole czytać poezje syntetyczną i pogłębiającą wgląd w mistyczną naturę świata choć o okruch . drżenie

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”