wolność nie jedno ma imię
za to jedną twarz
pokerzysty
wytrawny kłamca zdziała wiele
nawet wewnątrz samego siebie
odbije się mu czkawką
sprzedał rozum osierocając serce
nic nie ma wartości
gdy zdrowie się chwieje
życie to zabawka
którą psujemy raz po raz
zacierając kłamstwa
gatunek
- eka
- Moderator
Re: gatunek
Wolność z twarzą pokerzysty?
Faktycznie, nie wiadomo czym skończy się partia.
Z pointą też można się zgodzić, gdy wyrzucić porównanie życia do zabawki.
Na pewno kłamstwami je psujemy.

Faktycznie, nie wiadomo czym skończy się partia.
Z pointą też można się zgodzić, gdy wyrzucić porównanie życia do zabawki.
Na pewno kłamstwami je psujemy.

-
- Kontakt:
Re: gatunek
Ciekawe zobrazowanie wolności
Wbrew pozorom to co dzisiaj daje nam wolność, szczęście, jutro może stać się naszym przekleństwem, klątwą, fatum, a partia o naszą wolność może okazać się sromotną klęską, z której nie będzie można się podnieść, bo w imię wolności zaprzedajemy własne zdrowie, i wbrew pozorom szczęście, jak np: osoby, które mają kochającą Żonę/Męża, dzieci, dom, i w imię wolności i własnego spełnienia lecą do kochanki/kochanka, i kłamstwami, które potem wychodzą na jaw niszczą to wszystko.
"nic nie ma wartości
gdy zdrowie się chwieje "
Czyżby nawiązanie do Fraszki Kochanowskiego: " Na Zdrowie" ?
Patrząc na nasze okropne czasy temat bardzo aktualny, bo dzisiaj często ludzie przekraczają granicę wolności, niszcząc często nie tylko swoje życie, bo np: w przykładzie który wymieniłem niszczą przede wszystkim życie swoich dzieci.
Życzę autorowi, by nigdy nie był po przegranej stronie stołu partii o wolność, i gratuluję naprawdę dobrego i ciekawego wiersza
Pozdrawiam

Wbrew pozorom to co dzisiaj daje nam wolność, szczęście, jutro może stać się naszym przekleństwem, klątwą, fatum, a partia o naszą wolność może okazać się sromotną klęską, z której nie będzie można się podnieść, bo w imię wolności zaprzedajemy własne zdrowie, i wbrew pozorom szczęście, jak np: osoby, które mają kochającą Żonę/Męża, dzieci, dom, i w imię wolności i własnego spełnienia lecą do kochanki/kochanka, i kłamstwami, które potem wychodzą na jaw niszczą to wszystko.
"nic nie ma wartości
gdy zdrowie się chwieje "
Czyżby nawiązanie do Fraszki Kochanowskiego: " Na Zdrowie" ?

Patrząc na nasze okropne czasy temat bardzo aktualny, bo dzisiaj często ludzie przekraczają granicę wolności, niszcząc często nie tylko swoje życie, bo np: w przykładzie który wymieniłem niszczą przede wszystkim życie swoich dzieci.
Życzę autorowi, by nigdy nie był po przegranej stronie stołu partii o wolność, i gratuluję naprawdę dobrego i ciekawego wiersza

Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura