wyz(y)wanie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koleś

Re: wyz(y)wanie

#11 Post autor: Koleś » 19 lip 2016, 17:49

Polli???
Nie skojarzyłam
Bo tylko tu jestem Kolesiem, wszędzie na internetach jestem Polliterem. :D
biegnąca po fali pisze:Niepotrzebnie zdradziłeś o kogo chodzi. Wcześniej różnie można było to interpretować.
E tam, przecież dla Ciebie wcale nie musi być o śmierci. Ważna jest interpretacja czytelnika, intencje autora są nieważne. Uznaj moje wytłumaczenie za niebyłe i odczytaj ten tekst po swojemu (właśnie, podzielisz się swoją interpretacją?).
tabakiera pisze:Rozmawiałam o tym wierszu z pewnym zdolnym poetą i on mi powiedział, że ta pani to śmierć.
Wow, nie wiedziałem, że moja twórczość jest tak konsultowana przez Ciebie z innymi poetami. Mogę tylko powiedzieć, że bardzo mi miło. Chciałbym jeszcze spytać, a na co Ty wpadłaś podczas lektury?
Dorotko, pozdrowienia dla Ciebie i owego poety.
"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

Awatar użytkownika
tabakiera

#12 Post autor: tabakiera » 19 lip 2016, 19:19

Polli, przeczytałam tylko raz, zanim mi podpowiedział.
Mam nadzieję, że bym wpadła.

Zobaczyłam paskudną babę (matkę, żonę lub kochankę), która doprowadziła peela do prób samobójczych lub depresji. Dopadła ją kara boska i leży na łożu śmierci albo w jakimś domu dla ciężko chorych. Nad nią stoi peel i wyzywa przez zęby. Może zabierze do siebie i pobije, za wszelkie zło.

Widzisz, byłam blisko. :cha:

Oczywiście, pozdrowię.

Awatar użytkownika
Koleś

#13 Post autor: Koleś » 19 lip 2016, 19:31

Fakt, byłaś blisko. :D
Chciałem dać taki tytuł, by skojarzenie ze śmiercią było jednoznaczne, ale potem pomyślałem, że czytelnicy nie lubią takich bezczelnych dopowiedzeń, dlatego pomyślałem o wyzwaniu, które czeka każdego z nas, a jednocześnie dodając literkę w nawiasie, wyzywaniu śmierci na pojedynek i dosłownym zwyzywaniu jej. :jez:
Ale Twoja interpretacja bardzo mi się podoba, dziękuję i
pozdrawiam. :)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

Awatar użytkownika
tabakiera

#14 Post autor: tabakiera » 19 lip 2016, 20:01

Wg mnie bardzo dobry ten tytuł, a że trzeba pomyśleć - to na plus.

Jak widać na załączonym obrazku, da się zrozumieć intencje autora - choć on przyznał, że też nie rozszyfrował od razu (może chciał mnie podbudować).

Wpaść od razu to żadna frajda.
To dobry wiersz.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#15 Post autor: eka » 19 lip 2016, 20:25

Koleś pisze:Wiara w życie pozagrobowe ma tę słabość, że jest tylko wiarą, a dla mnie to za mało. :D

Mizoginizm? No wiesz... Gdyby śmierć była facetem, to byłaby wtedy mizoandria, a ja taki tolerancyjny jestem... :)
A masz w ogóle jakieś niepodważalne pewności? Przecież nawet postać z Twojego wiersza bywała mocno przypisywana płci męskiej (vide Tanatos z wierzeń greckich) o bardzo kuszącym wizerunku, zatem tolerancyjność w cenie ;)

Wiesz, mnie zastanawia o co będzie skamleć ta osoba u twych stóp... śmierć błagająca o życie? :jez:
Dobre!
:vino:

Awatar użytkownika
anastazja

#16 Post autor: anastazja » 19 lip 2016, 21:12

Koleś pisze:Ta pani, którą peel chce tak nieładnie potraktować, to oczywiście śmierć, stąd ten Jezus, któremu już raz udało się ją zwyciężyć.
Teraz rozumiem jaką rolę pełni w wierszu Chrystus. A już miałam napisać, że nijak mi nie pasuje. W tym momencie widzę sens i logikę. Pozdrawiam. :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Koleś

#17 Post autor: Koleś » 19 lip 2016, 23:45

anastazja pisze:
Koleś pisze:Ta pani, którą peel chce tak nieładnie potraktować, to oczywiście śmierć, stąd ten Jezus, któremu już raz udało się ją zwyciężyć.
Teraz rozumiem jaką rolę pełni w wierszu Chrystus. A już miałam napisać, że nijak mi nie pasuje. W tym momencie widzę sens i logikę. Pozdrawiam. :ok:
Dziękuję i cieszę się, że zauważyłaś ten przekaz, może faktycznie, zbyt hermetycznie napisałem ten tekst i powinienem zostawić bardziej wyraziste tropy?
eka pisze:Wiesz, mnie zastanawia o co będzie skamleć ta osoba u twych stóp... śmierć błagająca o życie?
Nie wiem o co, ważne, by skamlała i poniżyła się przed peelem, by odebrać jej nimb niezwyciężoności. By zobaczyła, że jest ktoś, kto może ją pokonać i nabrała pokory jak przed Twardowskim, Chrystusem, Buddą, Faustem, alter ego Dantego. Ujarzmić bestię i to nieważne czy w postaci kobiety czy mężczyzny. Mrzonka oczywiście, ale jak wielkie jest to pragnienie... Dlatego może "kiedyś"... Może...

Awatar użytkownika
Eärendil

#18 Post autor: Eärendil » 20 lip 2016, 1:54

Ciekawie i niebanalnie, Fajne mini
"Czasem trzeba przejść przez piekło, żeby sięgnąć nieba..."

Awatar użytkownika
Koleś

#19 Post autor: Koleś » 20 lip 2016, 1:55

Dziękuję. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”