czarna wena
- Gloinnen
- Administrator
Re: czarna wena
Mnie ten wiersz się spodobał.
Czym tak naprawdę jest poezja i pisanie? Czy pogrążaniem się w mrok, czy iluminacją? Czy źródłem cierpienia, czy szczęścia? I z czego czerpie inspiracje?
Jakie tematy należy podejmować? Rozdrapywać mroki swojego ego czy też nieść dla innych coś w rodzaju kaganka?
A przy okazji - jeżeli już nawiązujemy do Listu o miłości - można też doszukać się dramatu peelki, która nie potrafi kochać i nie jest kochana. Ta pustka znajduje odzwierciedlenie w jej twórczości i jest źródłem przygnębiających myśli. Mam tylko nadzieję, że nie suicydalnych.
Pozdrawiam,

Glo.
Myślę, że w ciekawy sposób opowiadasz o wielu wątpliwościach, które dotyczą ars poetica.SzalonaJulka pisze:stopiła się ze światem
znów nie mam pewności czy jest
ciemnością czy prawdą którą osłaniam
kloszem by nie oślepiła
Czym tak naprawdę jest poezja i pisanie? Czy pogrążaniem się w mrok, czy iluminacją? Czy źródłem cierpienia, czy szczęścia? I z czego czerpie inspiracje?
Jakie tematy należy podejmować? Rozdrapywać mroki swojego ego czy też nieść dla innych coś w rodzaju kaganka?
Ten fragment zagadkowy. Chyba mowa tutaj o czymś w rodzaju inercji twórczej - wiersze brzęczące miedzią, czyli nic nie warte, pozbawione wewnętrznej iskry, czucia, puste w środku. Być może peelka chce porzucić pisanie, ale jednak to niemożliwe. Najczęściej, gdy już się zacznie, nosi się w sobie ten imperatyw - to pozostaje, przemienia się w nawyk...SzalonaJulka pisze:czekam na koniec
świata nie mając odwagi
na własny gdy wszystkie wiersze
głośno brzęczą
miedzią
A przy okazji - jeżeli już nawiązujemy do Listu o miłości - można też doszukać się dramatu peelki, która nie potrafi kochać i nie jest kochana. Ta pustka znajduje odzwierciedlenie w jej twórczości i jest źródłem przygnębiających myśli. Mam tylko nadzieję, że nie suicydalnych.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Re: czarna wena
Wow, Glo, zaskoczyłaś mnie całkiem swoją interpretacją
Jak ja lubię takie niespodzianki, kiedy mój tekst zostaje odczytany w innym kierunku niż wyjściowy. Oczywiścicie każda interpretacja jest dobra, jeśli cokolwiek porusza w odbiorcy.
Dziekuję serdecznie i buziaki

Dziekuję serdecznie i buziaki