Zaćmienie
Zaćmienie
Nie, nie zobaczysz, że noszę w sobie jesień.
Nie dowiesz się, że umarłam w ostatnim
podeptanym listku.
Moje są dni kreślone ręką artysty,
który w szale zapomniał kim jest
i tworzył demony.
Więc nie szukaj tu światła,
od kiedy pokochał mnie mrok.
podeptanym listku.
i tworzył demony.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2016, 15:00 przez elka, łącznie zmieniany 3 razy.
- eka
- Moderator
Re: Zaćmienie
Ładny wiersz. Cóż ta jesień robi z poetami, poetkami.
Najbardziej ciekawa jest 2. cząstka, tylko usunęłabym pierwszy przecinek, no ale wiem, jakie jest Twoje zdanie na temat wolności interpunkcyjnej w liryce. Mnie razi.
Między pierwszą i trzecią zwrotką jest interesujące napięcie, czytam i zastanawiam się nad sprzecznością w przekazie. Adresat nie ma zobaczyć (1.), ale w trzeciej peelka go o tym informuje.
Wiem, czepiam się.
sorry
Podoba mi się Zaćmienie.
Najbardziej ciekawa jest 2. cząstka, tylko usunęłabym pierwszy przecinek, no ale wiem, jakie jest Twoje zdanie na temat wolności interpunkcyjnej w liryce. Mnie razi.
Między pierwszą i trzecią zwrotką jest interesujące napięcie, czytam i zastanawiam się nad sprzecznością w przekazie. Adresat nie ma zobaczyć (1.), ale w trzeciej peelka go o tym informuje.
Wiem, czepiam się.

Podoba mi się Zaćmienie.
Dziękuję, Eko, za komentarz. Trochę myślałam nad tym przecinkiem, usuwałam i wstawiałam... ale skoro Ciebie razi, to usunę.
Sprzeczność, na razie zostawię... bez wyjaśnienia.
Pozdrawiam.elka
Sprzeczność, na razie zostawię... bez wyjaśnienia.
Pozdrawiam.elka
- lczerwosz
- Administrator
A może zamiast przecinka kursywa.ja tak pisze:Nie, nie zobaczysz, że noszę w sobie jesień.
podeptanym listku.
i stworzył demony.
Tworzył w trybie dokonanym.
Mnie się powtarza.
Ładne, jest nastrój, może magia. Czarna? Zaćma.
Dziękuję, Leszku, za magię... nad resztą pomyślę, Już pomyślałam i poprawiłam - dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.elka.
Pozdrawiam.elka.
- Elunia
elka pisze:Nie, nie zobaczysz, że noszę w sobie jesień.
podeptanym listku.
Skoro nie zobaczy w Tobie jesieni, to co zobaczy?
Mrok, który zawładnął myśli. Chyba to myśli o szarej jesieni.
Smutkiem powiało.
Tylko to, co zechcę pokazać...Elunia pisze:Skoro nie zobaczy w Tobie jesieni, to co zobaczy?
Dziękuję, Eluniu, za komentarz.
Pozdrawiam.elka.
-
- Kontakt:
Fakt jesień z Poetami robi dziwne rzeczy 
Niektórzy największe plony zbierają właśnie jesienią, a inni są w stanie napisać tylko jeden wiersz, i to możliwe, że nie akurat o jesieni.
Chyba największy wpływ ma na to właśnie mrok, który dla niektórych jest zbawienny ( ukrywa łzy, blizny, i to nie zawsze te tylko na duszy ), a dla niektórych jest przekleństwem, zamienia ludzi w demony.
Gratuluję Pani jak zwykle świetnego wiersza, i mam nadzieję, że jesień będzie dla Pani łaskawa, i podaruje liczne pomysły na wiersze
Pozdrawiam

Niektórzy największe plony zbierają właśnie jesienią, a inni są w stanie napisać tylko jeden wiersz, i to możliwe, że nie akurat o jesieni.
Chyba największy wpływ ma na to właśnie mrok, który dla niektórych jest zbawienny ( ukrywa łzy, blizny, i to nie zawsze te tylko na duszy ), a dla niektórych jest przekleństwem, zamienia ludzi w demony.
Gratuluję Pani jak zwykle świetnego wiersza, i mam nadzieję, że jesień będzie dla Pani łaskawa, i podaruje liczne pomysły na wiersze

Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
Witaj, Mateusz, dawno Ciebie tutaj nie było... a szkoda, bo fajnie było patrzeć, jak się rozwijasz.
Dziękuję Ci, za przeczytanie mojego wiersza i pozostawiony ślad. Mam nadzieję, że dasz mi szansę na rewanż...
Pozdrawiam.elka.
Dziękuję Ci, za przeczytanie mojego wiersza i pozostawiony ślad. Mam nadzieję, że dasz mi szansę na rewanż...
Pozdrawiam.elka.