wycofanie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
elka

Re: wycofanie

#11 Post autor: elka » 02 lis 2016, 21:45

eka pisze:Wycofać się z życia można samemu, ale nawet nie chcę wiedzieć, czy ta opcja była decyzją adresata wiersza.
Nie, Eko, adresat kochał życie... ale wypadki chodzą po ludziach.

Dziękuję, że znalazłaś czas, na skomentowanie wiersza. Bardzo cenię sobie Twoje opinie.

Pozdrawiam.elka. :rosa:

Awatar użytkownika
Elunia

#12 Post autor: Elunia » 02 lis 2016, 21:57

Zgrabne mini :)

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#13 Post autor: Mchuszmer » 04 mar 2017, 10:31

A ten naprawdę mi się spodobał. Prosty, ale emocjonalny i z ciekawą puentą - jak metafora odgrodzenia przed napierającą świadomością. Niezły pomysł i wykonanie, chociaż ja chętnie bym tu lekko pokombinował.
Np. tytuł - jak dla mnie mniej liryczny od reszty, stanowi właściwie dopowiedzenie, lekarskie wręcz tłumaczenie treści i mam wrażenie, że brak tu pomysłu.
Może też odrobinę poszalałbym z wersyfikacją w trzeciej strofie - jest "bardzo poprawnie", a można np. umieścić słówko "pada" w następnym wersie -
tylko czasami deszcz
pada bębniąc głucho
(albo pada głucho bębniąc)
o powieki
Wtedy po pierwsze nie mamy wrażenia tak mocnego dopowiedzenia w poprzednim wersie i wbrew pozorom skupiamy się bardziej na obrazie (tylko czasami deszcz; bo że pada, wiadomo). Po drugie "pada" przyspiesza wtedy przedostatni wers, mocniej oddając bębnienie (jednocześnie nie zwracając na siebie uwagi jako dopowiedzenie).
To oczywiście tylko przykład, czego sobie mógłby chcieć czytelnik, autorowi może co innego pasować do wyrażenia siebie. Ale może obserwacje i odmienna perspektywa przydadzą się kiedyś. I dobrze jest, czuć potencjał, oby więcej takich.
Pozdrowienia:-)
Ostatnio zmieniony 04 mar 2017, 12:02 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 1 raz.
mchusz, mchusz.

elka

#14 Post autor: elka » 04 mar 2017, 11:54

Mchuszmer pisze:Niezły pomysł i wykonanie, chociaż ja chętnie bym tu lekko pokombinował.
Kombinuj Szymku, ale tylko pozytywnie, bo inaczej się zdenerwuję, a tego byśmy nie chcieli, prawda?

Pozdrawiam.elka.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#15 Post autor: skaranie boskie » 04 mar 2017, 14:15

No proszę.
Elce też się trafiają dobre wiersze. ;)
Widzę, że pisany jakby na okoliczność (data), co tym bardziej stanowi atut, zazwyczaj bowiem okolicznościowy = marny. Udało Ci się tej sztampy uniknąć.
:rosa: :rosa: :rosa:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

elka

#16 Post autor: elka » 04 mar 2017, 15:07

skaranie boskie pisze:No proszę.
Elce też się trafiają dobre wiersze
Skaranie chce się podlizać... ciekawe czego on chce. :myśli:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”