szepty

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: szepty

#11 Post autor: eka » 03 kwie 2017, 19:06

The starry skies above me and the moral law inside me.
:)

Awatar użytkownika
jaguar

#12 Post autor: jaguar » 05 kwie 2017, 20:05

Nie, to nie jest "awkward", ale jeśli nie poslugujesz się j. ang. na codzień, a bazujesz na języku literackim, to może tego nie czujesz.

"Rozmowa po angielsku może być nie na miejscu na polskim forum literackim." - Odpowiedziałam po ang., sugerując się Twoim cytatem - to jest dopuszczalne, czy obowiązuje selekcja? Wiesz, nie rozumiem Cię, wyraziłam się na temat Twojego tekstu, że jest słaby, że nie brzmi "wiarygodnie" a raczej dziwacznie, jakby pisany przez kogoś, kto nie czuje się swobodnie w agn. i to tylko moja opinia. A tu w odpowiedzi mam tyrady co mogę, czego nie. To tylko tekst, nie denerwuj się, a czytaj więcej literatury ang. w oryginale może, rozmawiaj z native, no nie wiem co Ci poradzić, żeby nie brzmiało to brzydko z mojej strony. Ale kłamać nie potrafię, przykro mi. Kończę. Dobrej nocy, peace! :rosa:

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#13 Post autor: eka » 05 kwie 2017, 21:04

Przepraszam, że wtrącam się w dyskurs, ale warto czasami ugryźć się w język, zanim się coś kategorycznie komuś poleci.
Wiem, gdzie mieszka Autorka i w jakim tam języku pracowała ze studentami zza Wielkiej Wody.
Swobodnie :)
Wybacz, Tuitamko, ale nie wytrzymałam.
--------------------------------------------------------------------------
Oczywiście, ocena wiersza jest aktem indywidualnym, subiektywnym i każdy ma prawo do jej zwerbalizowania wg swoich kryteriów.

Awatar użytkownika
jaguar

#14 Post autor: jaguar » 06 kwie 2017, 5:01

Eko, odsiecz nie jest potrzebna, to nie pole walki, a portal, na którym powinno rozmawiać się na temat wiersza, nie o tym, czym zajmujemy się w życiu prywatnym i gdzie mieszkamy. Dyskusja nie ma sensu, jeśli autorka oczekuje uznania i nie akceptuje opnii negatywnych. Przykre. Proszę pisać, ja przepraszam i nie będę się wypowiadać na temat pani wierszy.

Awatar użytkownika
iTuiTam

#15 Post autor: iTuiTam » 06 kwie 2017, 17:32

Napoleon North pisze:Ja się nie znam
ale :ok:
Dziękuję Nie-znaczu. :)
Ava pisze:Ładnie, nastrojowo :)

Dla mnie jeszcze ładniej brzmiałoby bez inwersji. Pozdrawiam :)
Dziękuję za czytanie. Taka jedna mała bidula, inwersja ;)
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
tabakiera

#16 Post autor: tabakiera » 06 kwie 2017, 17:58

Chciałoby się dodać :prawo moralne we mnie". Potem w Bieszczady wyruszyć.
Nade mną, przede mną, we mnie.
Prosto, ale ładnie.

Awatar użytkownika
iTuiTam

#17 Post autor: iTuiTam » 06 kwie 2017, 18:03

eka pisze:The starry skies above me and the moral law inside me.
Znana jest również wersja: the starry heavens.
Z tym niebem, to w ogóle jest problem uwarunkowany i w polskim. Niebo, niebiosa, niby podobne a jednak.
jaguar pisze:Nie, to nie jest "awkward", ale jeśli nie poslugujesz się j. ang. na codzień, a bazujesz na języku literackim, to może tego nie czujesz.

"Rozmowa po angielsku może być nie na miejscu na polskim forum literackim." - Odpowiedziałam po ang., sugerując się Twoim cytatem - to jest dopuszczalne, czy obowiązuje selekcja? Wiesz, nie rozumiem Cię, wyraziłam się na temat Twojego tekstu, że jest słaby, że nie brzmi "wiarygodnie" a raczej dziwacznie, jakby pisany przez kogoś, kto nie czuje się swobodnie w agn. i to tylko moja opinia. A tu w odpowiedzi mam tyrady co mogę, czego nie. To tylko tekst, nie denerwuj się, a czytaj więcej literatury ang. w oryginale może, rozmawiaj z native, no nie wiem co Ci poradzić, żeby nie brzmiało to brzydko z mojej strony. Ale kłamać nie potrafię, przykro mi. Kończę. Dobrej nocy, peace! :rosa:
Moja częściowa odpowiedź w angielskim miała tylko coś zasugerować.
Jedynym błędem, jaki tu popełniłam to fakt, że pokazałam obie wersje tekstu. Chociaż... to nie był i nie jest błąd, co też częściowo wytłumaczyłam w odpowiedzi na Twoją uwagę.
I nie denerwuję się, nie odniosłam się negatywnie do Twoich opinii a jedynie je zakwestionowałam. Nie było żadnych tyrad a zwykła odpowiedź. Oczywiście, podobnie jak z odbiorem tekstu przyjęcie wyjaśnienia zależy od Czytelnika/Komentatora.
eka pisze:Przepraszam, że wtrącam się w dyskurs, ale warto czasami ugryźć się w język, zanim się coś kategorycznie komuś poleci.
Wiem, gdzie mieszka Autorka i w jakim tam języku pracowała ze studentami zza Wielkiej Wody.
Swobodnie :)
Wybacz, Tuitamko, ale nie wytrzymałam.
--------------------------------------------------------------------------
Oczywiście, ocena wiersza jest aktem indywidualnym, subiektywnym i każdy ma prawo do jej zwerbalizowania wg swoich kryteriów.
Ewo, nie masz za co przepraszać.
Nauczyłam się, by nie używać odnośników do mojej topografii w komentarzach. Odnosi się to do sytuacji i tu i tam :)
Zgadzam się, że ocena wiersza jest aktem indywidualnym, subiektywnym - co za truizm, prawda?
jaguar pisze:Eko, odsiecz nie jest potrzebna, to nie pole walki, a portal, na którym powinno rozmawiać się na temat wiersza, nie o tym, czym zajmujemy się w życiu prywatnym i gdzie mieszkamy. Dyskusja nie ma sensu, jeśli autorka oczekuje uznania i nie akceptuje opnii negatywnych. Przykre. Proszę pisać, ja przepraszam i nie będę się wypowiadać na temat pani wierszy.
W pewnym stopniu, odsiecz była potrzebna i za to dziękuję Ewie, bo sama bym o tym nie wspomniała.

Moje początkowe uwagi dotyczyły meritum tekstu, czy też tekstów. I zastanawiam się, w którym miejscu zasygnalizowałam moją nieakceptację opinii? Czytelnik/Komentator ma prawo do wygłaszania opinii, podobnie ja - jako autorka - mam prawo do zadawania pytań i dyskusji.

serdecznie
iTuiTam

Dodano -- 06 kwie 2017, 10:07 --
tabakiera pisze:Chciałoby się dodać :prawo moralne we mnie". Potem w Bieszczady wyruszyć.
Nade mną, przede mną, we mnie.
Prosto, ale ładnie.
Dziękuję za komentarz.

Jeżeli odrzucimy 'ozdobniki', szczegóły naszej egzystencji, wtedy okazuje się, że kwintesencja jest ładna i prosta.

stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#18 Post autor: eka » 07 kwie 2017, 19:08

iTuiTam pisze:Zgadzam się, że ocena wiersza jest aktem indywidualnym, subiektywnym - co za truizm, prawda?
: )

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”