intonacje

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

Re: intonacje

#11 Post autor: Ania Ostrowska » 18 maja 2017, 9:13

AS...ie,
Nie wiem, czy "lekuchno" ma związek z regionalizmami, to archaizm, lubię je, a ten wyjątkowo pasował mi do klimatu wiersza, bo moim zdaniem jest bardziej miękki i czuły niż "leciutko".
U nas na Podlasiu mówiło się "na dworzu" i "steczka". Pozdrawiam serdecznie, Ty reprezentujesz Małopolskę?

Nula,
Cieszę się bardzo, to jest wiersz z gatunku tych które wyświetlają się gotowe w głowie i człowiek łapie za to co ma pod ręką żeby zdążyć zapisać U mnie to najczęściej paragony albo bilety.

tetu,
fajnie, że się podoba, bo krótko obserwuję Twoje wiersze i komentarze, ale już zdążyłaś zdobyć u mnie autorytet. Oczywiste więc, że Twoja akceptacja jest ważna, dziękuję!

Lucile,
Twoje skojarzenie jest jak najbardziej zasadne cieszę się, że o nim napisałaś. I bardzo dziękuję, że do mnie zaglądasz.

Halmar,
Podoba mi się Twój nowy styl komentowania, zapisuj gdzieś na boku , te wszystkie impresyjki, są naprawdę ciekawe i pobudzające wyobraźnię.

Najserdeczniej Wszystkim Wam dziękuję za czytanie i ślady :rosa:

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#12 Post autor: Mchuszmer » 18 maja 2017, 20:19

O, pamiętasz moją opinię:-D Nadal uważam, że wiersz przedni, spoisty i emocjonalnie 'zaintonowany', pomysłowy; czytanie kogoś - w drugiej części, miększej (zwłaszcza przy urokliwym zdrobnieniu lekuchno, lubię to słowo) i luźniejszej, zapowiedź bliższej interakcji, zmysłowość; otwarcie w relacji na rozwój, niedopowiedzenia "sródsenne". Fajnie było wrócić, Aniu, dzięki
:kwiat:
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#13 Post autor: Ania Ostrowska » 18 maja 2017, 20:39

pewnie! przede wszystkim Twoje rady; o ile pamiętam dobrze, Ty i Marcin, przekonaliście mnie do "się", a Ty jeszcze do oddechu na początku. Potrzebowałam czasu, ale w końcu dojrzałam. Jak wspomniałam już wcześniej, wiersz przypomniał mi się po ostatniej rozmowie o muzycznej interpunkcji, odgrzebałam go i aż sama się zdziwiłam, że nadal do mnie gada :)
Serdeczne dzięki za wtedy i teraz :rosa:

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#14 Post autor: eka » 18 maja 2017, 21:04

Ania Ostrowska pisze:czytam
co do mnie mówisz
podtrzymuję głoski
zawisłe na pauzie kropką
przytrzaśnięte rozpełzną się

w pytaniu omsknij
akcent lekuchno pochyl
nawiasy

śródsenne
Jak fonetyczne ze swej natury intonacje działają bezgłośnie w zdaniach pisanych i jak ich, również czuły potencjał uruchomić.
Intonacja opadająca w pierwszej zwrotce, ale w pytaniu rosnąca, z korektą:)
Oryginalny zapis delikatnego erotyzmu w relacji opartej na pisaniu.

---------
U mnie lekuchno to nawet nie regionalizm, ale sympatyczny przysłówek z języka fachowca - rzemieślnika.

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#15 Post autor: Ania Ostrowska » 18 maja 2017, 21:17

cudna interpretacja, eko! Cudna!

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#16 Post autor: eka » 18 maja 2017, 21:21

:)

Awatar użytkownika
em_

#17 Post autor: em_ » 19 maja 2017, 8:01

lekuchno ― według mnie brzmi dziwnie,
ale może to kwestia przyzwyczajenia :)
wiersz wydaje się trochę przekombinowany
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#18 Post autor: Ania Ostrowska » 19 maja 2017, 8:44

O "lekuchno" już pisałam, rozumiem, że może brzmieć dziwnie.
I zgadzam się, że jest nieco zakręcony, czy jak wolisz: przekombinowany, nie umiałam wyrazić tego, co chciałam, w prostszy sposób.
Zapaliło mi się jednak czerwone światełko bo przekombinowanie dobre nie jest - i za to dziękuję :rosa:

Alek Osiński

#19 Post autor: Alek Osiński » 19 maja 2017, 16:07

Ładnie "zaintonowane" to mini, Aniu.

Czegoś mi tylko brakuje w puencie, samo
"śródsenne" jakoś nie wystarcza
dla pełnej harmonii wiersza. Osobiście
puentę bym jakoś wzbogacił, np.

"otworzą się śródsennie"

No ale to oczywiście subiektywne spojrzenie:)

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#20 Post autor: Ania Ostrowska » 19 maja 2017, 17:47

to jest ciekawa propozycja, Alku, nie odczuwałam braku, ale kiedy zwróciłeś uwagę, myślę, ze coś w tym, kurcze, jest.

Tyle tylko, że jak patrzę na wersję z "otworzą się śródsennie", to wydaje mi się, że uwaga czytającego jakby prześlizguje się wtedy nad czasownikiem "pochyl", który do tych śródsennych nawiasów się przecież odnosi. Pochylenie nawiasów oznacza, że one nie stanowią już bariery, zapory, a więc w przybliżeniu znaczy prawie tyle samo co otwarcie tych nawiasów - co jest zaakcentowane w Twojej propozycji.
Bardzo pilnowałam w tym wierszu, żeby nie było nadmiarowych słów, a tu mam wrażenie że doszłoby jakby do zdublowania treści.
Nie zrozum mnie źle - ja się nie bronię przed zmianą, tylko chciałabym to zrobić z pełnym przekonaniem.

Pomyślę jeszcze, prześpię się z tym (sic!) Pewnie tu już nie zajrzysz, szkoda, bo byłabym ciekawa, co myślisz o moich skrupułach.
Tak czy inaczej, bardzo dziękuję.

Dodano -- 19 maja 2017, 16:48 --

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”