Odkrywca
- teo
Odkrywca
nie dorosłem bo chociaż mam trzydzieści lat
wciąż gdy jest najgorzej oglądam się za matką
która ochroni
a jednak nie dzwonię
tylko boleśnie milczę
nie dojrzałem
widzę jedynie pewne konsekwencje
ograniczonych możliwości mózgu
strach
i
depresję
znalazłem pierwszy siwy włos
więc jednak ta historia ma zakończenie
która ochroni
a jednak nie dzwonię
tylko boleśnie milczę
nie dojrzałem
strach
i
depresję
znalazłem pierwszy siwy włos
więc jednak ta historia ma zakończenie
Ostatnio zmieniony 28 cze 2017, 17:34 przez teo, łącznie zmieniany 2 razy.
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
Tadeusz Makowski – Pamiętnik
-
- Ania Ostrowska
Re: Odkrywca
mocno i dobitnie powiedziane. Nic dodać nic ująć. No, może niekonieczne wydaje mi się "i" w wersie "i tylko milczę boleśnie".
- tetu
Podoba mi się.
Pomimo iż podmiot nie okazuje swoich odczuć, to jednak chce pokazać że daje radę (czasami to zwyczajny upór, często sprawa honoru, albo choroba z którą chcemy się sami uporać)
Tutaj strach i depresja to niepokojące objawy. Zaś w głębi siebie cierpi, a przecież łatwiej porozmawiać niż zamykać się w sobie, odrzucać pomoc, bądź z zawstydzeniem prosić o radę. To wszystko jest takie ludzkie, z pozoru proste, a jednak dla wielu stanowi barierę nie do pokonania. Podmiot tutaj jakby zdaje sobie sprawę z własnych słabości, ograniczeń, jednak... odkrywa pierwsze siwe włosy.
Same przemyślenia, które w sobie nosi świadczą o tym że jednak dojrzewa.
Historia przecież zatacza koło.
Wygrzebałam sporo dla siebie. Zatrzymałeś.

Pomimo iż podmiot nie okazuje swoich odczuć, to jednak chce pokazać że daje radę (czasami to zwyczajny upór, często sprawa honoru, albo choroba z którą chcemy się sami uporać)
πᾶν Θεός pisze:wciąż gdy jest najgorzej oglądam się za matką
πᾶν Θεός pisze:nie dojrzałem
strach
i
depresję
Tutaj strach i depresja to niepokojące objawy. Zaś w głębi siebie cierpi, a przecież łatwiej porozmawiać niż zamykać się w sobie, odrzucać pomoc, bądź z zawstydzeniem prosić o radę. To wszystko jest takie ludzkie, z pozoru proste, a jednak dla wielu stanowi barierę nie do pokonania. Podmiot tutaj jakby zdaje sobie sprawę z własnych słabości, ograniczeń, jednak... odkrywa pierwsze siwe włosy.
Historia przecież zatacza koło.
Wygrzebałam sporo dla siebie. Zatrzymałeś.

- teo
Dzięki, że mi o tym powiedziałeświtka pisze:Mnie sie przeczytał i podoba.

Dziękuję za sugestię, przydała się.Ania Ostrowska pisze:mocno i dobitnie powiedziane. Nic dodać nic ująć. No, może niekonieczne wydaje mi się "i" w wersie "i tylko milczę boleśnie".

To może być dosłownie wszystkotetu pisze:Podoba mi się.
πᾶν Θεός pisze:

Nigdy nie wiem, co odpowiedzieć gdy ktoś zinterpretuje mój wiersz. To trudne, co nie?tetu pisze:Tutaj strach i depresja to niepokojące objawy. Zaś w głębi siebie cierpi, a przecież łatwiej porozmawiać niż zamykać się w sobie, odrzucać pomoc, bądź z zawstydzeniem prosić o radę. To wszystko jest takie ludzkie, z pozoru proste, a jednak dla wielu stanowi barierę nie do pokonania. Podmiot tutaj jakby zdaje sobie sprawę z własnych słabości, ograniczeń, jednak... odkrywa pierwsze siwe włosy.

Więc pomilczę sobie.

Cieszę się i jest mi bardzo miło.tetu pisze:Wygrzebałam sporo dla siebie. Zatrzymałeś.
teo
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
- Nula.Mychaan
Podpinam się pod komentarz Tetu, bo odczytałam w ten sam sposób 

Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
- tetu
Ano trudneπᾶν Θεός pisze:Nigdy nie wiem, co odpowiedzieć gdy ktoś zinterpretuje mój wiersz. To trudne, co nie?

I prawidłowo. Najgorzej zacząć cokolwiek tłumaczyć, bo to tak jakby wbijać ostatni gwóźdź do trumny.πᾶν Θεός pisze:Więc pomilczę sobie.

Dobrej nocy.
- jaguar
Tak po "współczesno-amerykańsku" napisane. Podoba mi się ten wiersz.
- WHITE RAVEN
Ja mam 27 lat i 50% siwizny na głowie .πᾶν Θεός pisze:znalazłem pierwszy siwy włos
Ale za to kręcą mi się ...nie sposób uczesać .
Fajny tekst

Bez człowieka było by pusto ale gdyby zabrakło natury byłby Armagedon.
Kochają tylko odważni a nienawidzą tchórze .
Kochają tylko odważni a nienawidzą tchórze .
- teo
Nula.Mychaan pisze:Podpinam się pod komentarz Tetu, bo odczytałam w ten sam sposób

Raz się udało. Zobaczymy co dalejjaguar pisze:Tak po "współczesno-amerykańsku" napisane. Podoba mi się ten wiersz.

Dziękuję.WHITE RAVEN pisze:Fajny tekst
Pozdrawiam