Głos z pudełka zapałek

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Withkacy

Re: Głos z pudełka zapałek

#11 Post autor: Withkacy » 08 mar 2012, 12:04

ble pisze:A ja czuję, że peela jeszcze kusi. Ten głos z pudełka i kilka pozostałych zapałek :)

nie spodziewałem się, że mnie ktoś rozszyfruje :) Dzięki

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#12 Post autor: Gloinnen » 09 mar 2012, 0:11

Według mnie to bardzo dobry wiersz.
Wprawdzie - skoro stary - to pewnie już jego struktury "nie do ruszenia", ale ja jednak pozbyłabym się:
Withkacy pisze:kiepski nauczyciel
Popieram też Anię:

"
Withkacy pisze:nie wkładać
łapy w ogień
"nie wkładać
łapy do ognia"

Podoba mi się jego lekko kpiarski ton. No cóż, w szczenięcych latach to się bardzo różne rzeczy robiło...

Pozdrawiam,
:beer:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Withkacy

#13 Post autor: Withkacy » 09 mar 2012, 9:28

Ania Ostrowska pisze:Zaskoczyła mnie puenta. Może się wydawać, że wiersz opowiada kolejną wersję skądinąd znanej historii - a tu bach! W paru miejscach zazgrzytały mi słowa, które nie wydają się niezbędne np. "a" w "benzyną a nie moczem", "była" w "potem była nieskuteczna". Zbyt dydaktyczne brzmi dla mnie "naiwność uczy" a "nie wkładać/ łapy w ogień" zastąpiłabym przez "łapy od ognia", bo dwa "w" są za blisko siebie. W sumie, najbardziej podoba mi się tytuł i puenta. Pozdrawiam :) - Ania
Ania Ostrowska pisze:Zaskoczyła mnie puenta. Może się wydawać, że wiersz opowiada kolejną wersję skądinąd znanej historii - a tu bach! W paru miejscach zazgrzytały mi słowa, które nie wydają się niezbędne np. "a" w "benzyną a nie moczem", "była" w "potem była nieskuteczna". Zbyt dydaktyczne brzmi dla mnie "naiwność uczy" a "nie wkładać/ łapy w ogień" zastąpiłabym przez "łapy od ognia", bo dwa "w" są za blisko siebie. W sumie, najbardziej podoba mi się tytuł i puenta. Pozdrawiam :) - Ania
mówi i ma. ;)

Dodano -- 09 mar 2012, 9:32 --
Gloinnen pisze:Według mnie to bardzo dobry wiersz.
Wprawdzie - skoro stary - to pewnie już jego struktury "nie do ruszenia", ale ja jednak pozbyłabym się:
Withkacy pisze:kiepski nauczyciel
Popieram też Anię:

"
Withkacy pisze:nie wkładać
łapy w ogień
"nie wkładać
łapy do ognia"

Podoba mi się jego lekko kpiarski ton. No cóż, w szczenięcych latach to się bardzo różne rzeczy robiło...

Pozdrawiam,
:beer:

Glo.

co to znaczy, że za stare i nietykalne :) już poszło do kąta. :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”