Zapadnia

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
stary krab

Re: Zapadnia

#11 Post autor: stary krab » 14 maja 2012, 16:59

Określenie "mroczny" powtarza się w komentarzach. :myśli: Mocna rzecz, trudno mi udawać twardziela. :smoker:

Withkacy

#12 Post autor: Withkacy » 14 maja 2012, 20:40

Chyba już mówiłem, że w takich wierszach widzę Ciebie, może dlatego, że mnie bezpośrednio dotykają. Super :ok:

Awatar użytkownika
ks-hp

#13 Post autor: ks-hp » 15 maja 2012, 2:25

"Mroczny" jest jak dla mnie zbyt dosadnym określeniem. Wiersz jest niesamowity poprzez dobitne wyrażenie emocji, ale nie nazwałbym go mrocznym - raczej słodko-cierpkim, jak niektóre owoce zresztą. Kobiecy, gorzki - dopatruję się w nim jednego tylko znaczenia, jakbym od pierwszego wersu wiedział, o czym peelka mówi - to znaczy, że perfekcyjnie poprowadziłaś go "od deski do deski", wszystko tu aż huczy i milczy zarazem. Widzę to w ten sposób: działanie, fiasko, przejmująca cisza... i powrót do działania. I kolejne fiasko. I rozpacz peelki, którą stara się ukryć w powtarzanych codziennie czynnościach. Ale czegokolwiek bym nie napisał, i tak pozostanie trywialne, bo w żaden sposób nie jestem w stanie dookreślić tego utworu. Jest (powtarzam się) niesamowity. Rzadko zdarza mi się czytać tak mocno dotykające teksty.

IwonaAspazowna

#14 Post autor: IwonaAspazowna » 15 maja 2012, 4:31

Tekst ma zapach i kolor. Mocny jak lekko przejrzałe wiśnie, kiedy nie wiadomo, czy to jeszcze sok, czy też w którejś z gałązek była drzazga. Obrazu można dotknąć, więc jest to chyba wiersz-rzeźba.
Jak się zakończy ta historia?
Pod piaskiem suchym czy pod gliną,
Czy też się skończy w prosektorium
Do żył wstrzykniętą formaliną?
Antoni Słonimski

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#15 Post autor: Gloinnen » 15 maja 2012, 9:10

Dziękuję wszystkim. Nie spodziewałam się tylu pozytywnych komentarzy.

Pozdrawiam,
:kwiat: :kwiat: :kwiat:

Glo.

PS. Pietrek, mnie też przeszkadzają przeplatające się sploty. Pomyślę jeszcze, jak to zmienić...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”