od dwu tysięcy lat
nic się nie zmieniło
kółko rybackie działa
te same przynęty
i te same sieci
przez wody genezaret
wytyczono szlaki
na brzegu butwieje
zapomniane czółno
still
-
Re: still
A czy nie powinno być "od dwóch tysięcy'? Nie sięgaj do sieci, peelko, bo możesz się natchnąć na błoto. Pozdrawiam Autorkę 

"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
- Gloinnen
- Administrator
Mam może ostatnio na tym punkcie obsesję, ale znowu mi powiało antyklerykalizmem... Kółko rybackie jako metafora apostolatu... Przynęty i sieci - zastawiane na ewentualne przyszłe owieczki (perfidnie? sieć oszustw?) I to butwiejące czółno - skojarzyło mi się z "Barką"... symbol życia, które poszło na zmarnowanie?
Zabrakło mi w tym wierszu pociągnięcia dalej, jakiejś solidnej pointy, na razie wydaje mi się zaledwie wstępem do bardziej rozbudowanej refleksji.
Pozdrawiam,

Glo.
Zabrakło mi w tym wierszu pociągnięcia dalej, jakiejś solidnej pointy, na razie wydaje mi się zaledwie wstępem do bardziej rozbudowanej refleksji.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
A mnie zastanawia to kółko rybackie - jak kółko zainteresowań albo i towarzystwo wzajemnej adoracji...
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,