portelom nie wolno zabijać
dla przyjemności
a ja bez trudu dostawiam glocka
do łba
przecież pusty nie rozbryźnie
najwyżej zwymiotowane życie
udoskonalona wersja dla bezdomnych
trafiony zatopiony
ensina-me a morrer
wiązana na dwa druty
kolczasty kicz
zachód sznuruję zębami
i nie widzę śmierci
na różowo
co nie oznacza że jestem
daltonistką
dasein
- Gloinnen
- Administrator
Re: dasein
Mroczny tekst. Peelka chce wyrzucić z siebie bardzo złe, negatywne emocje, które ją przepełniają. Dla mnie kluczem do wiersza jest "zwymiotowane życie". Ta turpistyczna metafora streszcza właściwie całość (oczywiście w dużym skrócie).
Po pierwsze - życie jako coś toksycznego, szkodliwego - czego najlepiej jest się pozbyć.
Po drugie - życie jako stan chorobowy, patologiczny - tutaj mówię bardziej o przymusie życia, skoro peelka opisuje ciągoty suicydalne.
Po trzecie - wstręt, obrzydzenie - do siebie, do rzeczywistości, do życia (nomen omen) i do ludzi (być może).
Po czwarte - przewrotnie potraktowana idea katharsis - ostro, mocno.
Nie jest to tekst do podobania się. Ale wzbudza silny niepokój. Patrząc dodatkowo jeszcze na Twój awatar, zaczynam się bardzo zastanawiać nad treścią tego wiersza...
Pozdrawiam,

Glo.
Po pierwsze - życie jako coś toksycznego, szkodliwego - czego najlepiej jest się pozbyć.
Po drugie - życie jako stan chorobowy, patologiczny - tutaj mówię bardziej o przymusie życia, skoro peelka opisuje ciągoty suicydalne.
Po trzecie - wstręt, obrzydzenie - do siebie, do rzeczywistości, do życia (nomen omen) i do ludzi (być może).
Po czwarte - przewrotnie potraktowana idea katharsis - ostro, mocno.
Nie jest to tekst do podobania się. Ale wzbudza silny niepokój. Patrząc dodatkowo jeszcze na Twój awatar, zaczynam się bardzo zastanawiać nad treścią tego wiersza...

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Spokojnie, Glo, spokojnie, avatar jest autentycznym obrazem, ale nie identyfikuję się z nim, a tekst, cóż, wyrzucona złośc, pięknie to ujęłaś, lepiej nie można. Dziękuję Ci za to, uwielbiam Twoje komentarze, są tak trafne i głębokie, że lepiej mi się je czyta, niż swój tekst. Choćby dlatego będę tutaj publikować. Pozdrawiam, z uznaniem 

"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
- Gloinnen
- Administrator

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura