podróż

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: podróż

#21 Post autor: Sokratex » 14 lis 2011, 11:03

morderca poetów pisze:ło matko - z miejsca zniechęca
pewnikiem jakaś metapolonistyka
Pewnik? A skąd taki wniosek? Równie dobrze te słowa można słyszeć z głębi autobusu.
Poza tym, jak już jesteśmy tacy wnikliwi, można się przyczepić, że autobus nie mówi,
a tu w drugiej strofie owszem.

NathirPasza

#22 Post autor: NathirPasza » 14 lis 2011, 17:20

Sokratex
Co wiersz, to Twoja interpretacja. Nie za bardzo rozumiem ten upór, ale powinieneś pomyśleć, jak źle robisz tłumacząc co miałeś na myśli, czym się kierowałeś itp., itd., etc., etc.

Czytelnik powinien sam mieć możliwość dopisania ideologii do Twojego tekstu. Twój zamysł podczas pisania, jest o wiele mniej istotny od interpretacji czytelnika.
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały

Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności

Awatar użytkownika
Elunia

#23 Post autor: Elunia » 14 lis 2011, 19:37

Sokratex pisze:Witaj. Może będziesz Tą, która mnie odkręci?
Nic z tego - też jestem zakręcona
Witaj :kofe:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#24 Post autor: Gloinnen » 14 lis 2011, 19:46

NathirPasza pisze:Twój zamysł podczas pisania, jest o wiele mniej istotny od interpretacji czytelnika.
Nie do końca się z Tobą zgodzę.
Mnie na przykład interesuje także i zamysł Autora - chociażby z czystej ciekawości.
Wiedząc, co Autor "miał na myśli" - i mając przed sobą test - mogę np. bardziej precyzyjnie wskazać, co mu nie wyszło, gdzie nie udało mu się osiągnąć zamierzonego efektu, itd.
Oczywiście, że nie chcę dostawać od razu instrukcji obsługi, ale w toku dyskusji, jeśli Autor po kolei rozwija swoje koncepcje - może to być konstruktywna wymiana myśli.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sokratex

#25 Post autor: Sokratex » 14 lis 2011, 20:30

NathirPasza pisze:Sokratex
Co wiersz, to Twoja interpretacja. Nie za bardzo rozumiem ten upór, ale powinieneś pomyśleć, jak źle robisz tłumacząc co miałeś na myśli, czym się kierowałeś itp., itd., etc., etc.

Czytelnik powinien sam mieć możliwość dopisania ideologii do Twojego tekstu. Twój zamysł podczas pisania, jest o wiele mniej istotny od interpretacji czytelnika.
Na przykład tu - czy napisałem cokolwiek o samym wierszu? Ani słowa. Proszę zauważyć, że zwróciłem tylko uwagę na wybiórcze potraktowanie tematu: "ło matko" może krzyczeć Peelka, ale równie dobrze może to być inna pasażerka autobusu. Czy to grzech pokazać komuś szerszy zakres interpretacji?
Co do komentarzy, to raczej nie tłumaczę wierszy, tylko pokazuję mniej więcej intencje. Jeśli wiersz jest dobry i tak się broni.
Jeśli nie, przynajmniej uwidocznię zamysł, może przynajmniej ten wyda się komuś ciekawy? Przecież ja na tych wierszach nie zarabiam ani grosza :) Co z tego, czy podobają się, czy nie? Chodzi o coś więcej, niż tylko publikacja. Uczenie się wzajemne, jak postrzegamy pewne rzeczy.

Pozdrawiam.

Sokratex

#26 Post autor: Sokratex » 14 lis 2011, 20:32

Gloinnen pisze:
NathirPasza pisze:Twój zamysł podczas pisania, jest o wiele mniej istotny od interpretacji czytelnika.
Nie do końca się z Tobą zgodzę.
Mnie na przykład interesuje także i zamysł Autora - chociażby z czystej ciekawości.
Wiedząc, co Autor "miał na myśli" - i mając przed sobą test - mogę np. bardziej precyzyjnie wskazać, co mu nie wyszło, gdzie nie udało mu się osiągnąć zamierzonego efektu, itd.
Oczywiście, że nie chcę dostawać od razu instrukcji obsługi, ale w toku dyskusji, jeśli Autor po kolei rozwija swoje koncepcje - może to być konstruktywna wymiana myśli.

Glo.
Dziękuję :)

:rosa:

NathirPasza

#27 Post autor: NathirPasza » 14 lis 2011, 20:44

Róbcie sobie jak chcecie.

Sokratex

#28 Post autor: Sokratex » 14 lis 2011, 21:29

NathirPasza pisze:Róbcie sobie jak chcecie.
Pod wierszami Innych też potrafię się tak rozpisywać :) Póki co na bakier stoję z czasem,
ale po 20-tym powinno być z nim lepiej.

Pozdrawiam.

Sokratex

#29 Post autor: Sokratex » 14 lis 2011, 21:40

Sokratex pisze:
Gloinnen pisze:
Wbrew pozorom to jest bardzo ciekawy temat. Wizjonersko przepowiem, że kiedyś cenniejsze będzie naświetlenie wiesza przez autora,
niż jego napisanie. Dlaczego tak uważam? Ponieważ coraz lepiej piszą wiersze generatory. Układają je, ale na razie nie potrafią interpretować,
więc powiedzieć co chciały ująć w wierszu i jakie uczucia nimi kierowały podczas pisania.
Przykład wiersza wygenerowanego przez program komputerowy:

kwiat

wstyd rozbiera
ból drży na nich
jak kwiat

dlaczego budzą mnie?

Prawda, że nie głupi a na pewno nie gorszy od wierszy wielu internetowych poetów?
Więc teraz zapytajmy generator, co chciał przekazać w tym wierszu.
Cisza. Tylko wentylator na procesorze jakby przyspieszył...

NathirPasza

#30 Post autor: NathirPasza » 14 lis 2011, 21:52

OK. Rozumiem, że podoba Ci się taka forma interpretacji Twojego utworu.
Ale nie odbiegaj za nadto od tematu z nim związanego. :)

Mamy działy O SZTYCE PISANIA WIERSZY oraz PORADNIK KOMENTATORA.

Jeśli chcesz podyskutować, to chętnie, ale tutaj zostawmy pole do dyskusji o tym konkretnym wierszu. ;)

Pozdrawiam :beer:
NP

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”