nie przed nami śmierć
tuż za
wycina godziny na czas
przymusowego milczenia
wczoraj jest martwe
poprawka na wiatr
-
Re: poprawka na wiatr
Ciekawe spostrzeżenie - ale czy "wczoraj" to wspomnienia, czy może to co przed nami martwe - chodzi o to, że świat się tak stoczył, że prawdziwe, czyste człowieczeństwo "umarło"?
Jeśli to drugie, zgadzam się, choć nie ma rzeczy, której (przynajmniej w sobie) nie można zmienić.
Jeśli pierwsze - długa dyskusja, temat rzeka.
Dobry wiersz, skłania do zadumy.
Jeśli to drugie, zgadzam się, choć nie ma rzeczy, której (przynajmniej w sobie) nie można zmienić.
Jeśli pierwsze - długa dyskusja, temat rzeka.
Dobry wiersz, skłania do zadumy.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
Och, przypominasz Asie - ten podmuch zimna w kark, brrr.
Dobre do zadumy.
Dobre do zadumy.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Porażająca miniaturka. Kilka słów a kryją w sobie niezmierzoną otchłań:))) semi.
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))
- Gloinnen
- Administrator
Podpiszę się pod uwagą Semiramidy. Pomimo oszczędności werbalnej, udało Ci się bardzo wiele ciekawych myśli zawrzeć w tym tekście.
Ciekawa jest nielinearna koncepcja czasu. Śmierć nie jest czymś, na co się oczekuje, lecz czymś, co się wydarzyło.
Wszelkie doświadczenia, wydarzenia - również nie są punktami na osi, raczej trwają w nas w sposób ciągły i mogą się nakładać, przemieszczać - chociażby za pomocą wspomnień, albo projektów.
Śmierć może być również zakodowana w pamięci, albo być jeszcze zapisana w czasie przyszłym niedokonanym, chociażby poprzez kod genetyczny.
Może mówisz o bytach wirtualnych - wtedy kod genetyczny zastąpimy cyfrowym?
Udany wiersz.
Pozdrawiam,

Glo.
Ciekawa jest nielinearna koncepcja czasu. Śmierć nie jest czymś, na co się oczekuje, lecz czymś, co się wydarzyło.
Może próbujesz tutaj odnieść się o śmierci, która jest doświadczeniem niebezpośrednim - śmierć, odejście kogoś z naszego życia? Ale jednocześnie wszystko zamyka się w cyklu, który co i rusz powtarza się, doprowadza peela w to samo miejsce. Wtedy to, co przed nim, może równie dobrze być i za nim.AS... pisze:wczoraj jest martwe
Wszelkie doświadczenia, wydarzenia - również nie są punktami na osi, raczej trwają w nas w sposób ciągły i mogą się nakładać, przemieszczać - chociażby za pomocą wspomnień, albo projektów.
Śmierć może być również zakodowana w pamięci, albo być jeszcze zapisana w czasie przyszłym niedokonanym, chociażby poprzez kod genetyczny.
Może mówisz o bytach wirtualnych - wtedy kod genetyczny zastąpimy cyfrowym?
Udany wiersz.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura