Homo sacer

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Homo sacer

#1 Post autor: Ewa Włodek » 24 lip 2012, 20:21

poza mową i świadomością
jak zwierzę czy tkanka
nieludzkie ciało
do bezkarnego zabicia przez każdego
nagie życie
wyjęte spod wszelkiego prawa
nikt go nie ochroni
ani nie złoży w ofierze

*
żywy trup
już nie wyciągnie wyschłych rąk
w ludzkim geście
niewrażliwy na najgorszy ból
czując tylko głód i zimno
sika gdzie stoi
psuje świat

*

nie zaświadczy o sobie
ofiara eksperymentów
zbiór komórek
bez miejsca na ziemi
ani w niebie

SamoZuo

Re: Homo sacer

#2 Post autor: SamoZuo » 24 lip 2012, 20:39

Komórki macierzyste zarodków są przysżłośią medycyny, można odtwarzać z nich organy i hodować skomplikowane tkanki, być może to lek na inwalidztwo i na inne ogromne cierpienia ludzi, wyobrażasz sobie komórki rdzenia kręgowego otrzymywane w ten sposób?

Od zawsze tak było, że wiele istnień musi umrzeć, by inne żyły lub nie cierpiały. Jenak dla mnie człowiek jes tczłowiekiem od momentu narodzin, ale kończę tę dyskusję w zarodku ;) bo wiem, że nie każdy ma takie zdanie jak ja.

Mam nadzieję, że się nie obrazisz na mnie, Ewo.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#3 Post autor: Ewa Włodek » 24 lip 2012, 20:50

SamoZuo pisze: Mam nadzieję, że się nie obrazisz na mnie, Ewo.
no coś Ty, Zuosiu! Powiedziałas Swoje zdanie - i nie mam powodu się obrażać, w żadnym razie!
:rosa: :rosa: :rosa:

A kwestia komórek macierzystych zarodków - to tutaj jest tylko częścią zagadnienia, wiersz mówi o kulturowym zjawisku, określanym, jako "ludzie przeklęci"...

Dziękuję Ci za odwiedziny, za poczytanie i za słowa. Pozdrowieńka liczne posyłam...
Ewa

Sede Vacante

#4 Post autor: Sede Vacante » 24 lip 2012, 21:22

Bardzo smutne, totalne wyalienowanie ze społeczeństwa.Tylko kto ponosi winę, co można z tym zrobić? I ile robimy, by takie wiersze nie powstawały?
Absolutnie dobry dramatyzm, smutny. Prawdziwy do bólu.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#5 Post autor: Ewa Włodek » 24 lip 2012, 22:17

Sede Vacante pisze: Bardzo smutne, totalne wyalienowanie ze społeczeństwa.Tylko kto ponosi winę, co można z tym zrobić? I ile robimy, by takie wiersze nie powstawały
och, Sede, to zjawisko - niestety - obecne jest zawsze i w każdej kulturze. Wszędzie byli, są i - obawiam się, że będą - "ludzie przeklęci", których nie traktuje się, jak ludzi, lecz jak istoty odczłowieczone, które można bezkarnie zabić, poniżyć, ominąć, nie dostrzec. To są ludzie skazani na wykluczenie ze społeczności, ale też tacy, w których sie nie chce widziec człowieka, bo są starzy, chorzy, upośledzeni, brudni, śmierdzący, okaleczeni. Ktos kiedys do tej kategorii zaliczył embriony, i może w tym być coś na rzeczy, bo podejście do nich jest różne.
A ile robimy, żeby takie wiersze nie powstawały? Jedni - tyle, ile mogą. Inni - nic... Jak w życiu, niestety...
:) :)
Pięknie Ci dziękuję za poczytanie, za czas dla wierszyka i za dobre słowo. Pozdrawiam Cię z uśmiechem...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”