w niepublicznym domu

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
triste

w niepublicznym domu

#1 Post autor: triste » 21 lip 2012, 22:00

wszedłeś z ukrytym sierpem
pod skórą twardnieje lepka krew

podam obiad ze złudzeń
doprawiony solą
łatwiej przełknąć
na deser błoto i zapchane usta

nigdy nie będę czyjąś żoną
więc odczep się od moich ran
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: w niepublicznym domu

#2 Post autor: Ewa Włodek » 22 lip 2012, 17:05

sierp - jedno z narzędzi Mrocznego Kosiarza. Ale jest też inne "zastosowanie" sierpa - narzędzie druidów, czyli atrybut kałpański, a także przyrząd, związany z plonami, więc z życiem. Ale inne tropy - czarcie skrzydła; błoto i zapchane usta - to już nawiązanie do pochówku (usta pełne ziemi czy błota)...Czyżby wiersz o tym, co spotyka samobójczynię po drugiej stronie zycia? Tak odebrałam, nie wiem, a ile zgodnie z intencja Autorki. Lubię takie klimaty...
:ok:

Pozdrawiam z uśmiechem...
Ewa

triste

#3 Post autor: triste » 22 lip 2012, 19:53

Ewuś, jeszcze w nim podłubię, bo coś mi nie gra :) Dzięki, obrałaś dobry trop. :rosa:
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Alek Osiński

#4 Post autor: Alek Osiński » 25 lip 2012, 0:15

Poczucie siły i niezależności, potrafi pobudzić mroczne archetypy, zwłaszcza jeśli spotka się z jakąś formą zaborczości z drugiej strony. Mocno napisane.
A może to po prostu nie ta bajka co trzeba?

Pozdrawiam :)

Marcin Sztelak

#5 Post autor: Marcin Sztelak » 25 lip 2012, 1:54

Już komentowałem na innym portalu, ale przyszło mi do głowy - zamiast tego sierpa - ukryta kosa - wychodzi dwuznaczność - kosa alegoryczna i kosa jako nóż.

Pozdrawiam.

triste

#6 Post autor: triste » 25 lip 2012, 17:50

Alku, całkiem możliwe. Dzięki.

Marcin, a wiesz, ta kosa też fajnie. Pomyślę. Pozdrawiam

Sede Vacante

#7 Post autor: Sede Vacante » 25 lip 2012, 21:56

Po pewnym czasie powracam, żeby spojrzeć świeżym okiem.
Chyba patologiczne małżeństwo, gdzie maż traktuje żonę, jak ścierkę do podłogi, a ona nie pozostawia złudzeń. To umowa na zawarcie związku w momencie, gdy przestałeś traktować mnie jak kobietę, a nie miłość, niczym oddanego swemu panu psa.
Jeśli tak - a tak sobie to interpretuję - to podoba mi się. Jeśli nie, trudno mi powiedzieć po prostu, ale chyba żadna interpretacja nie jest zła :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

triste

#8 Post autor: triste » 25 lip 2012, 22:50

Patologiczny związek, czy tam małżeństwo, ale faktycznie, kobieta rozgoryczona strasznie, zobojętniła się na miłość, za dużo kosztował ją, bo tyle straconych chwil, których żałuje. Dzięki. Pozdrawiam.

Withkacy

#9 Post autor: Withkacy » 31 lip 2012, 9:09

pod skórą twardnieje lepka krew / nigdy nie będę czyjąś żoną /
i tu mi samo na usta się ciśnie, najbardziej banalny w tej chwili zwrot: "czas najlepszym lekarzem".
Rozgoryczenie potrafi długo się znęcać i być niesmaczne. Dobrze, że jest sól. Sól jest dobra. Podoba mi się wiersz. Pozdrawiam.

triste

#10 Post autor: triste » 31 lip 2012, 9:21

Withkacy, dziękuję :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”