nie samym chlebem

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
iskierka

Re: nie samym chlebem

#11 Post autor: iskierka » 18 wrz 2012, 14:36

Bardzo dobry wiersz,

Tomek i Agatka

#12 Post autor: Tomek i Agatka » 25 wrz 2012, 18:03

Iskierko, pięknie Dziękuję :rosa: i ciepło, serdecznie pozdrawiam :)

agnieszka
tomek i agatka

triste

#13 Post autor: triste » 25 wrz 2012, 21:11

No, no, wciąga, dobry, gratuluję :)
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#14 Post autor: Ewa Włodek » 25 wrz 2012, 21:14

nie samym chlebem - w tytule, i tak mi się czyta, że przecież człowiek potrzebuje do pełni życia nie tylko pożywienia, lecz także innej "strawy" - ciepołych, serdecznych relacji międzyludzkich, zrozumienia, akceptacji, one nieraz stanowią więcej, niż jedzenie...
A teraz - drzwi - uniwersalny symbol przejścia,k w wielu kulturach nadal się wierzy w to, że moga przez nie przejśc złe moce, sytąd bywają strzeżone, specjalnie oznakowane. W tym kontekście - wywazone drzwi - to jakas sytuacja dramatyczna, może ostateczna, kiedy to peel/ka jakby siła próbuje osiagnąc to, co uważa za należne.
no, i ostatnia strofa - jakby podsumowanie, jakby zwrócenie uwagi, że choć w zyciu ludzkim bywaja i takie chwile, które nie zasługuja na akceptację ze strony autorytetów moralnych, to jednak nie znaczy, że człowiek, ktory może i zbłądził, nie ma prawa do pociechy duchowej i do wiary odwrócenie złego losu...
Czy Twój wiersz jest o prostytutce?
Tak czy siak - na pewno skłania do refleksji...
:rosa: :rosa:
Pozdrawiam Cię serdecznie...
Ewa

Tomek i Agatka

#15 Post autor: Tomek i Agatka » 11 paź 2012, 4:03

Triste :) Dziękuję Ci serdecznie :rosa: i cieplutko pozdrawiam : )

Ewo :) Zapytałaś o prostytutkę - tak wiem, że i tak można zinterpretować,

odkryłam to po jakimś czasie przebywania z wierszem, choć przyznaję, że nie od razu zauważyłam,

że taka interpretacja jest możliwa, ale teraz wiem, że jest, bo przecież nie precyzuję do samego końca, i

można odnaleźć i taką ścieżkę. To zapewne przez słowo bruk, które może być różnie

zrozumiane, ale też przez chwasty wyrywane gołymi rękami i zło, które należy zniszczyć w zarodku.

Ewo, pozwól proszę, że zostawię takie niedopowiedziane. Dziękuję Ci całym sercem za czytanie,

zaglądanie, poświęcony dla mnie czas i te wszystkie słowa pozostawione pod niejednym wierszem :rosa:

:rosa: :rosa: Wszystkiego dobrego dla Ciebie*** Buziaki i cieplutkie pozdrowienia : )
tomek i agatka

Awatar użytkownika
anastazja

#16 Post autor: anastazja » 11 paź 2012, 19:58

Kod: Zaznacz cały

Poezję najpierw odczytujemy swoimi przeżyciami, dopiero później przeżyciami i znaczeniami autora
Dobrze mówisz ks-hp, tak właśnie czytam. Mam wiele wspólnego z peelką Agnieszko. Wiersz boli, jak cholera, tak jak lubię.
Podobnie jest z piosenką, jeśli są ciary, to jest to!

Zauroczyłaś, dziękuję Agnieszko :rosa: :rosa:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Tomek i Agatka

#17 Post autor: Tomek i Agatka » 15 paź 2012, 13:08

Anastazjo :)

Dziękuję Ci ślicznie*** :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa:

Smucę się jednak, że te przeżycia, odczucia peelki nie są także Tobie obce,

bo to kawałek naprawdę niełatwej drogi. Przytulam całym sercem i pozdrawiam cieplutko***

Wszystkiego dobrego dla Ciebie;) Buziaki!

agnieszka
tomek i agatka

Awatar użytkownika
anastazja

#18 Post autor: anastazja » 17 paź 2012, 22:47

Smucę się jednak, że te przeżycia, odczucia peelki nie są także Tobie obce,

bo to kawałek naprawdę niełatwej drogi.

Jak mówią, co nas nie zabije, to nas wzmocni.
Aguś - buziaczki :bravo:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”