nie samym chlebem
-
Re: nie samym chlebem
Iskierko, pięknie Dziękuję
i ciepło, serdecznie pozdrawiam 
agnieszka

agnieszka
tomek i agatka
-
No, no, wciąga, dobry, gratuluję 

"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
- Ewa Włodek
nie samym chlebem - w tytule, i tak mi się czyta, że przecież człowiek potrzebuje do pełni życia nie tylko pożywienia, lecz także innej "strawy" - ciepołych, serdecznych relacji międzyludzkich, zrozumienia, akceptacji, one nieraz stanowią więcej, niż jedzenie...
A teraz - drzwi - uniwersalny symbol przejścia,k w wielu kulturach nadal się wierzy w to, że moga przez nie przejśc złe moce, sytąd bywają strzeżone, specjalnie oznakowane. W tym kontekście - wywazone drzwi - to jakas sytuacja dramatyczna, może ostateczna, kiedy to peel/ka jakby siła próbuje osiagnąc to, co uważa za należne.
no, i ostatnia strofa - jakby podsumowanie, jakby zwrócenie uwagi, że choć w zyciu ludzkim bywaja i takie chwile, które nie zasługuja na akceptację ze strony autorytetów moralnych, to jednak nie znaczy, że człowiek, ktory może i zbłądził, nie ma prawa do pociechy duchowej i do wiary odwrócenie złego losu...
Czy Twój wiersz jest o prostytutce?
Tak czy siak - na pewno skłania do refleksji...
Pozdrawiam Cię serdecznie...
Ewa
A teraz - drzwi - uniwersalny symbol przejścia,k w wielu kulturach nadal się wierzy w to, że moga przez nie przejśc złe moce, sytąd bywają strzeżone, specjalnie oznakowane. W tym kontekście - wywazone drzwi - to jakas sytuacja dramatyczna, może ostateczna, kiedy to peel/ka jakby siła próbuje osiagnąc to, co uważa za należne.
no, i ostatnia strofa - jakby podsumowanie, jakby zwrócenie uwagi, że choć w zyciu ludzkim bywaja i takie chwile, które nie zasługuja na akceptację ze strony autorytetów moralnych, to jednak nie znaczy, że człowiek, ktory może i zbłądził, nie ma prawa do pociechy duchowej i do wiary odwrócenie złego losu...
Czy Twój wiersz jest o prostytutce?
Tak czy siak - na pewno skłania do refleksji...

Pozdrawiam Cię serdecznie...
Ewa
-
Triste
Dziękuję Ci serdecznie
i cieplutko pozdrawiam : )
Ewo
Zapytałaś o prostytutkę - tak wiem, że i tak można zinterpretować,
odkryłam to po jakimś czasie przebywania z wierszem, choć przyznaję, że nie od razu zauważyłam,
że taka interpretacja jest możliwa, ale teraz wiem, że jest, bo przecież nie precyzuję do samego końca, i
można odnaleźć i taką ścieżkę. To zapewne przez słowo bruk, które może być różnie
zrozumiane, ale też przez chwasty wyrywane gołymi rękami i zło, które należy zniszczyć w zarodku.
Ewo, pozwól proszę, że zostawię takie niedopowiedziane. Dziękuję Ci całym sercem za czytanie,
zaglądanie, poświęcony dla mnie czas i te wszystkie słowa pozostawione pod niejednym wierszem
Wszystkiego dobrego dla Ciebie*** Buziaki i cieplutkie pozdrowienia : )

Ewo

odkryłam to po jakimś czasie przebywania z wierszem, choć przyznaję, że nie od razu zauważyłam,
że taka interpretacja jest możliwa, ale teraz wiem, że jest, bo przecież nie precyzuję do samego końca, i
można odnaleźć i taką ścieżkę. To zapewne przez słowo bruk, które może być różnie
zrozumiane, ale też przez chwasty wyrywane gołymi rękami i zło, które należy zniszczyć w zarodku.
Ewo, pozwól proszę, że zostawię takie niedopowiedziane. Dziękuję Ci całym sercem za czytanie,
zaglądanie, poświęcony dla mnie czas i te wszystkie słowa pozostawione pod niejednym wierszem

tomek i agatka
- anastazja
Kod: Zaznacz cały
Poezję najpierw odczytujemy swoimi przeżyciami, dopiero później przeżyciami i znaczeniami autora
Podobnie jest z piosenką, jeśli są ciary, to jest to!
Zauroczyłaś, dziękuję Agnieszko

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Anastazjo 
Dziękuję Ci ślicznie***
Smucę się jednak, że te przeżycia, odczucia peelki nie są także Tobie obce,
bo to kawałek naprawdę niełatwej drogi. Przytulam całym sercem i pozdrawiam cieplutko***
Wszystkiego dobrego dla Ciebie;) Buziaki!
agnieszka

Dziękuję Ci ślicznie***

bo to kawałek naprawdę niełatwej drogi. Przytulam całym sercem i pozdrawiam cieplutko***
Wszystkiego dobrego dla Ciebie;) Buziaki!
agnieszka
tomek i agatka
- anastazja
bo to kawałek naprawdę niełatwej drogi.
Jak mówią, co nas nie zabije, to nas wzmocni.
Aguś - buziaczki

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."