Rozmowa niezależna

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Rozmowa niezależna

#11 Post autor: Gloinnen » 30 lis 2012, 0:33

:vino:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

emelly

#12 Post autor: emelly » 30 lis 2012, 14:01

Parafrazując Ignacego Loyolę: "Powiedzenie "Bez przesady!" należy stosować do wszystkiego, nawet do politycznej poprawności..." lub: "Powiedzenie "Bez przesady!" należy stosować do wszystkiego, nawet do wolności słowa..." itd. :)

Moim zdaniem, problem z poprawnością polityczną polega na tym, że nieraz jest tak, że jak się pewną wartość potraktuje zbyt serio i zaczyna się używać aparatu państwowego do narzucania jej przemocą, to zamienia się w swoje przeciwieństwo.
Tolerancja we współczesnym rozumieniu polega na tym, że masz poglądy, które władza uważa za słuszne (być może słusznie uważa za słuszne), a nie na szacunku do innych, na umiejętności znoszenia w swoim otoczeniu osób, które z jakichś powodów działają ci na nerwy. W związku z tym część ludzi uznaje, że jeśli zamiast "Murzyni" lub "czarni" mówi na wszystkich czarnoskórych, nieważne jakiej narodowości "Afroamerykanie", to sprawa jest załatwiona i może spokojnie być chamska i nietolerancyjna dla irytującej sąsiadki. Tak jakby tolerancja polegała na tym, że jest lista osób i zjawisk, które się toleruje, a co do reszty... nikt nam o tym w szkole nie mówił. Poza tym: "Zero tolerancji dla przeciwników tolerancji!" :D Z kolei inni zaczynają dostawać alergii na sam dźwięk słowa "tolerancja" i również nie widzą powodu, dla którego mieliby się ograniczać w swojej "wolności słowa" i na przykład nie obrzucać obelgami osób, które z jakichś powodów im nie leżą.

Znajomi mają na studiach kolegę z zespołem Aspergera. Jak wiadomo, taka już uroda osób z tym zespołem, że potrafią być uciążliwe. Moi znajomi jednak go szanują i nawet lubią, bo 1) jego sposób bycia nie jest od niego zależny 2) kolega w ciągu ostatnich dwóch lat wykonał niesamowitą pracę nad sobą i naprawdę bardzo się zmienił na lepsze. Otóż inna koleżanka ze studiów poczuła przemożną potrzebę, żeby podejść do niego i poinformować go, że naprawdę nie rozumie, jakim cudem został przyjęty na studia doktoranckie, skoro jest tak do niczego... I że to nie tylko jej opinia, ale też wielu innych ludzi...
No tak, o tolerancji wobec osób z zespołem Aspergera nie piszą w gazetach. I jakoś mam wrażenie, że ludzie są obecnie bardziej nietolerancyjni niż byli wcześniej.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 30 lis 2012, 14:36

emelly pisze: I że to nie tylko jej opinia, ale też wielu innych ludzi...
To jest dla mnie przejaw skrajnej hipokryzji w pozornym braku hipokryzji. Mam ochotę komuś nawrzucać, ale nie chcę wypaść w oczach innych na ostatniego sukinsyna i chama, w związku z tym podpieram się niewypowiedzianym wprost zdaniem anonimowego ogółu, który niby za mną stoi.

Be!

:down:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

niepozorny

#14 Post autor: niepozorny » 30 lis 2012, 23:50

Glo - to częsty trick stosowany w celu uniknięcia wypowiedzenia własnej opinii: " mówi się,że..." , gdzieś słyszałem/słyszałam, że...", ktoś powiedział, że" itd. Rzadko, w przypadku kontrowersyjnych poglądów, rozmówcy zaznaczają, że " to moje zdanie", "tak mi się wydaje", "podzielam opinię..." itd. Unikanie własnych opinii , szczególnie przy krytyce czyichś poglądów - to jest kunktatorstwo. Podoba mi się, żę nie owijasz w bawełnę konkretnych zarzutów, wobec nagannych zachowań. Pozdrawiam :ok:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Halszka55

#15 Post autor: Halszka55 » 03 gru 2012, 17:58

śledziłam te wypowiedzi i dla mnie poprawność to zasada nie krzywdzić... może mnie tak wychowano może to moje ja - być albo nie być

- trzy sobie wpisałam do notatek :
wybaczenie - zapomnienie
wymazanie - akceptacja
zapomnieć - nie roztrząsać......ale i też patrząc do tyłu nie pójdziesz na przód/ więc jednak pamiętać /

"to wszystko nie jest takie proste" ...;-)= mam za sobą uniwersytet doświadczeń poprawności a ile przed no cóż życie to droga nie pulpit ;-)=

niepozorny

#16 Post autor: niepozorny » 03 gru 2012, 18:19

Halszka55 - rozszerzyłbym to na - starać sie nie krzywdzić, ponieważ krzywda nie jest pojęciem jednoznacznym. Dziekuję za komentarz i pozdrawiam :rosa:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”