Rozmowa niezależna
- Gloinnen
- Administrator
Re: Rozmowa niezależna

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Parafrazując Ignacego Loyolę: "Powiedzenie "Bez przesady!" należy stosować do wszystkiego, nawet do politycznej poprawności..." lub: "Powiedzenie "Bez przesady!" należy stosować do wszystkiego, nawet do wolności słowa..." itd. 
Moim zdaniem, problem z poprawnością polityczną polega na tym, że nieraz jest tak, że jak się pewną wartość potraktuje zbyt serio i zaczyna się używać aparatu państwowego do narzucania jej przemocą, to zamienia się w swoje przeciwieństwo.
Tolerancja we współczesnym rozumieniu polega na tym, że masz poglądy, które władza uważa za słuszne (być może słusznie uważa za słuszne), a nie na szacunku do innych, na umiejętności znoszenia w swoim otoczeniu osób, które z jakichś powodów działają ci na nerwy. W związku z tym część ludzi uznaje, że jeśli zamiast "Murzyni" lub "czarni" mówi na wszystkich czarnoskórych, nieważne jakiej narodowości "Afroamerykanie", to sprawa jest załatwiona i może spokojnie być chamska i nietolerancyjna dla irytującej sąsiadki. Tak jakby tolerancja polegała na tym, że jest lista osób i zjawisk, które się toleruje, a co do reszty... nikt nam o tym w szkole nie mówił. Poza tym: "Zero tolerancji dla przeciwników tolerancji!"
Z kolei inni zaczynają dostawać alergii na sam dźwięk słowa "tolerancja" i również nie widzą powodu, dla którego mieliby się ograniczać w swojej "wolności słowa" i na przykład nie obrzucać obelgami osób, które z jakichś powodów im nie leżą.
Znajomi mają na studiach kolegę z zespołem Aspergera. Jak wiadomo, taka już uroda osób z tym zespołem, że potrafią być uciążliwe. Moi znajomi jednak go szanują i nawet lubią, bo 1) jego sposób bycia nie jest od niego zależny 2) kolega w ciągu ostatnich dwóch lat wykonał niesamowitą pracę nad sobą i naprawdę bardzo się zmienił na lepsze. Otóż inna koleżanka ze studiów poczuła przemożną potrzebę, żeby podejść do niego i poinformować go, że naprawdę nie rozumie, jakim cudem został przyjęty na studia doktoranckie, skoro jest tak do niczego... I że to nie tylko jej opinia, ale też wielu innych ludzi...
No tak, o tolerancji wobec osób z zespołem Aspergera nie piszą w gazetach. I jakoś mam wrażenie, że ludzie są obecnie bardziej nietolerancyjni niż byli wcześniej.

Moim zdaniem, problem z poprawnością polityczną polega na tym, że nieraz jest tak, że jak się pewną wartość potraktuje zbyt serio i zaczyna się używać aparatu państwowego do narzucania jej przemocą, to zamienia się w swoje przeciwieństwo.
Tolerancja we współczesnym rozumieniu polega na tym, że masz poglądy, które władza uważa za słuszne (być może słusznie uważa za słuszne), a nie na szacunku do innych, na umiejętności znoszenia w swoim otoczeniu osób, które z jakichś powodów działają ci na nerwy. W związku z tym część ludzi uznaje, że jeśli zamiast "Murzyni" lub "czarni" mówi na wszystkich czarnoskórych, nieważne jakiej narodowości "Afroamerykanie", to sprawa jest załatwiona i może spokojnie być chamska i nietolerancyjna dla irytującej sąsiadki. Tak jakby tolerancja polegała na tym, że jest lista osób i zjawisk, które się toleruje, a co do reszty... nikt nam o tym w szkole nie mówił. Poza tym: "Zero tolerancji dla przeciwników tolerancji!"

Znajomi mają na studiach kolegę z zespołem Aspergera. Jak wiadomo, taka już uroda osób z tym zespołem, że potrafią być uciążliwe. Moi znajomi jednak go szanują i nawet lubią, bo 1) jego sposób bycia nie jest od niego zależny 2) kolega w ciągu ostatnich dwóch lat wykonał niesamowitą pracę nad sobą i naprawdę bardzo się zmienił na lepsze. Otóż inna koleżanka ze studiów poczuła przemożną potrzebę, żeby podejść do niego i poinformować go, że naprawdę nie rozumie, jakim cudem został przyjęty na studia doktoranckie, skoro jest tak do niczego... I że to nie tylko jej opinia, ale też wielu innych ludzi...
No tak, o tolerancji wobec osób z zespołem Aspergera nie piszą w gazetach. I jakoś mam wrażenie, że ludzie są obecnie bardziej nietolerancyjni niż byli wcześniej.
- Gloinnen
- Administrator
To jest dla mnie przejaw skrajnej hipokryzji w pozornym braku hipokryzji. Mam ochotę komuś nawrzucać, ale nie chcę wypaść w oczach innych na ostatniego sukinsyna i chama, w związku z tym podpieram się niewypowiedzianym wprost zdaniem anonimowego ogółu, który niby za mną stoi.emelly pisze: I że to nie tylko jej opinia, ale też wielu innych ludzi...
Be!

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Glo - to częsty trick stosowany w celu uniknięcia wypowiedzenia własnej opinii: " mówi się,że..." , gdzieś słyszałem/słyszałam, że...", ktoś powiedział, że" itd. Rzadko, w przypadku kontrowersyjnych poglądów, rozmówcy zaznaczają, że " to moje zdanie", "tak mi się wydaje", "podzielam opinię..." itd. Unikanie własnych opinii , szczególnie przy krytyce czyichś poglądów - to jest kunktatorstwo. Podoba mi się, żę nie owijasz w bawełnę konkretnych zarzutów, wobec nagannych zachowań. Pozdrawiam 

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
-
śledziłam te wypowiedzi i dla mnie poprawność to zasada nie krzywdzić... może mnie tak wychowano może to moje ja - być albo nie być
- trzy sobie wpisałam do notatek :
wybaczenie - zapomnienie
wymazanie - akceptacja
zapomnieć - nie roztrząsać......ale i też patrząc do tyłu nie pójdziesz na przód/ więc jednak pamiętać /
"to wszystko nie jest takie proste" ...;-)= mam za sobą uniwersytet doświadczeń poprawności a ile przed no cóż życie to droga nie pulpit ;-)=
- trzy sobie wpisałam do notatek :
wybaczenie - zapomnienie
wymazanie - akceptacja
zapomnieć - nie roztrząsać......ale i też patrząc do tyłu nie pójdziesz na przód/ więc jednak pamiętać /
"to wszystko nie jest takie proste" ...;-)= mam za sobą uniwersytet doświadczeń poprawności a ile przed no cóż życie to droga nie pulpit ;-)=
-
Halszka55 - rozszerzyłbym to na - starać sie nie krzywdzić, ponieważ krzywda nie jest pojęciem jednoznacznym. Dziekuję za komentarz i pozdrawiam 

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.