szukamy zakurzonych skrzyń
bo wreszcie nadszedł czas podróży
gdzie wodospady Iguasu
zamieniają życie w testamenty
odległość na wyblakłym papierze
wczytana w miesiące
nie schowam do kieszeni
tam pusto i wstyd plącze się z przeszłością
zapisaną na granicy piekła
mężu zaparz chimarrão
bo znak strzelca wyznaczył właśnie
zmartwychwstanie
w centrum zachodu
-
w centrum zachodu
Ostatnio zmieniony 03 gru 2012, 14:54 przez triste, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
- Gloinnen
- Administrator
Re: w centrum zachodu
Według mnie prawidłowa forma to albo "zakurzonej skrzyni" (l.poj.), albo "zakurzonych skrzyń" (l. mn.)triste pisze:zakurzonych skrzyni
Trochę razi to podwójne "w". Sugerowałabym zamianę:triste pisze:wczytana w miesiące
nie schowam w kieszeni
"nie schowam do kieszeni"
Wiersz interpretować można go bardzo różnie. Wydaje się dość hermetyczny, pomimo prostoty zapisu. Ona jest jednakże dużym plusem - to, moim zdaniem, dobrze, że potrafisz unikać przekombinowanych, mętnych metafor; tym razem poprowadziłaś prekaz płynnie i precyzyjnie.
Sądzę, że utwór opowiada przede wszystkim o dawaniu sobie szans. Być może opisujesz jakiś kryzys, który peelka ma nadzieję przełamać? ("wstyd plącze się z przeszłością zapisaną na granicy piekła"). Może to walka z niechcianymi, bolesnymi wspomnieniami? A "znak strzelca" - chwila obecna (patrzę na kalendarz) - ma przynieść odnowę, nadzieję.
Egzotyczne nawiązania przywołują na myśl podróż. Zapewne realną, ale można próbować wpisać w nią pewne odniesienia. Podróż to w pewnym sensie oderwanie się od "tu i teraz", pozwala spojrzeć z dystansem na wiele spraw, uwolnić się z okowów codzienności. Zmiana scenerii i klimatu to doskonały kontekst do przewartościowania życia.
Trójdzielna kompozycja pokazuje progresję napięcia. Pierwsza strofa - to preludium, projekty, marzenia, sprecyzowanie celu. Druga - odsyła do tego, co ma umrzeć, zniknąć na zawsze. Trzecia - to przebłysk nadziei, zawierzenie, uśmiech. Jak w tym powiedzeniu "wróciłem z dalekiej podróży" - to chyba dobry klucz do tego tekstu.
Ale oczywiście mogę się całkowicie mylić.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Dziękuję, Glo, wczoraj napisałam, wrzuciłam, miałaś racje, były błędy, dziękuje, kochana już poprawiłam. Nie mylisz, nie mylisz za co wielki ukłon, do samej ziemi.

"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
heh Glo mnie wyprzedziła, czytałam ten wiersz, ale mi komputer zgasł
no, ale teraz jest dobrze, no i wiersz też jak najbardziej

no, ale teraz jest dobrze, no i wiersz też jak najbardziej

-
Iskierko, dziękuję ślicznie, pozdrawiam i ślę buziaki 

- anastazja
triste pisze:mężu zaparz chimarrão
bo znak strzelca wyznaczył właśnie
zmartwychwstanie
Bez nadziei żyć trudno, triste lubię Cię czytać.
Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Anastazjo, miło mi, masz rację bez nadziei żyje się trudno, jeszcze gorzej bez marzeń
Pozdrawiam