Dwie linijki

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Re: Dwie linijki

#11 Post autor: coobus » 02 gru 2012, 23:59

Pościg za ostatnim pociągiem... jak pamiętamy, skutki mogą być różne. Ale to jest odruch, gdy coś ważnego nam ucieka. Wiersz wart rekomendacji, jak mnie tu sprowadziła :ok:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Halszka55

#12 Post autor: Halszka55 » 05 gru 2012, 10:14

ten wiersz jest faktycznie... dobór słów ;-)= przyciągający uwagę

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 08 gru 2012, 15:24

Udany, nastrojowy tekst. Opowiada z jednej strony historię dwojga ludzi, jest to także poetycka przygoda. Generalnie zawsze trafiają do mnie utwory, w których przenika się refleksja ogólnoludzka z refleksją literacką. Te dwa kody posiadają wiele punktów stycznych, których roztrząsanie (metaforyczne) na ogół przynosi bardzo ciekawe efekty.
Damian Sawa pisze:niebo z tej wysokości przypomina kartkę
z twoimi bazgrołami - kobieta dojrzała
Dla mnie tytuł wiersza mógłby odnosić się właśnie do tych dwóch linijek. A w nich zawiera się kwintesencja: "niebo" - nieskończoność; "kartka z bazgrołami" - poezja, próbująca tę nieskończoność zdefiniować; "kobieta dojrzała" - miłość i czas...
Damian Sawa pisze:słyszę płytki oddech
przecież biegniesz na ostatni pociąg
masz popękane usta wiem pierwszy przymrozek
a brak czasu by stawić temu czoła
kiedyś miałem podobnie
jednak z innej perspektywy
Emocjonalny, liryczny obraz - odchodzenia? Przemijania? "Ostatni pociąg" i "płytki oddech" kojarzą mi się ze śmiercią. Może prawdziwą, a może symboliczną. Tak naprawdę odejście drugiej osoby - nawet, jeśli to jedynie zwykłe rozstanie kochanków - ma w sobie coś z doświadczenia śmierci. W końcu dla naszego serca to podobna strata, podobny brak, podobna przyszłość w samotności, puste miejsce, którego nijak zapełnić... Choć oczywiście prawdziwa śmierć - to inna perspektywa (o której wspominasz) - o wiele bardziej cięższa, bo dotyczy obustronnej tragedii. Rozstanie na ogół przynosi ból tylko osobie porzuconej...
Damian Sawa pisze:zawsze chciałem zapytać cię o wiersze
czy w ten sposób można jeszcze skraść serce
gdy zaczynam o tym myśleć znikasz
i mam wrażenie że zasłużyłem na lepszą puentę
Peel wierzy w niemal wskrzeszającą moc poezji - jakby mogła ona doprowadzić do odrodzenia się miłości, jakby drzemała w niej siła sprawcza. A jednak - wiersze to jedynie odtwarzanie smutnej trasy, potwierdzenie tego, co się już stało, dreptanie po śladach, pozostawionych przez destrukcyjne działanie fatum.

Na pewno każdy zasługuje na to, aby kiedyś odnaleźć prawdziwą nadzieję, a nie jej złudzenie. Wiersze krążące wokół bolesnych tematów przynoszą na ogół to drugie. A niejednokrotnie wydaje się nam, wbrew wszelkiej logice, że coś się zmieni. Szukamy rozpaczliwie potwierdzenia u tych, którzy nam nie odpowiedzą na pytanie, bo już dawno poszli swoją drogą...

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Damian Sawa

#14 Post autor: Damian Sawa » 10 gru 2012, 12:14

atoja - cieszy jeśli intryguje:)

Ewo - kobieta wykorzystując swoje atuty, staje się niebezpieczna ;)

Anastazjo - fajnie że tak poznajesz, to świadczy o tym że powoli mam ten "swój język" :)

Alek, dziękuje.

paniladaco - cenna uwaga, skorzystam:)

semiramida piękny komentarz:)

iskierko, dziękuje za czytanie!:)

Ewo - smutna rzeczywistość..

coobus - masz rację:)

Halszka- miło:)

Dodano -- 10 gru 2012, 12:20 --

Gloinnen - czytam zawsze z uwagą Twoje interpretacje wierszy. Otóż świetnie czujesz utwory, ich głębie i to co najważniejsze.
Dla mnie tytuł wiersza mógłby odnosić się właśnie do tych dwóch linijek. A w nich zawiera się kwintesencja: "niebo" - nieskończoność; "kartka z bazgrołami" - poezja, próbująca tę nieskończoność zdefiniować; "kobieta dojrzała" - miłość i czas...
Masz rację, tytuł świetnie odnosi się do tych dwóch linijek, są jakby wyznacznikiem utworu.
Emocjonalny, liryczny obraz - odchodzenia? Przemijania? "Ostatni pociąg" i "płytki oddech" kojarzą mi się ze śmiercią. Może prawdziwą, a może symboliczną. Tak naprawdę odejście drugiej osoby - nawet, jeśli to jedynie zwykłe rozstanie kochanków - ma w sobie coś z doświadczenia śmierci. W końcu dla naszego serca to podobna strata, podobny brak, podobna przyszłość w samotności, puste miejsce, którego nijak zapełnić... Choć oczywiście prawdziwa śmierć - to inna perspektywa (o której wspominasz) - o wiele bardziej cięższa, bo dotyczy obustronnej tragedii. Rozstanie na ogół przynosi ból tylko osobie porzuconej...
Tutaj jest śmierć, być może symboliczna ale "żyje" w tych ludziach, w tym co otacza ich codziennie. Rozstanie boli i tak naprawdę nie ma znaczenia czas który mija, bo jeśli kogoś się kocha to wymazanie tego co było jest rzeczą niemożliwą.
Peel wierzy w niemal wskrzeszającą moc poezji - jakby mogła ona doprowadzić do odrodzenia się miłości, jakby drzemała w niej siła sprawcza. A jednak - wiersze to jedynie odtwarzanie smutnej trasy, potwierdzenie tego, co się już stało, dreptanie po śladach, pozostawionych przez destrukcyjne działanie fatum.

Na pewno każdy zasługuje na to, aby kiedyś odnaleźć prawdziwą nadzieję, a nie jej złudzenie. Wiersze krążące wokół bolesnych tematów przynoszą na ogół to drugie. A niejednokrotnie wydaje się nam, wbrew wszelkiej logice, że coś się zmieni. Szukamy rozpaczliwie potwierdzenia u tych, którzy nam nie odpowiedzą na pytanie, bo już dawno poszli swoją drogą...

Piękne zakończenie z Twojej strony. Pomilczę bo trafiasz we mnie a to dobrze...

Pozdrawiam! :kwiat:

Jarek B

#15 Post autor: Jarek B » 10 gru 2012, 15:58

...klasa:)sama w sobie-pozdr.
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."

Damian Sawa

#16 Post autor: Damian Sawa » 10 gru 2012, 16:53

Jarku, dziękuje!

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”