o czym jesteśmy

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: o czym jesteśmy

#11 Post autor: Ewa Włodek » 25 lis 2012, 18:47

o czym jesteśmy - mnie sie kojarzy z "o czym jest ta książka?". Więc człowiek - o czym jest? Gdy przywołamy stare powiedenie, że rodzimy się jak tabula rasa, to pytanie można by rozczytać: jakie doświadczenia zapisały się w nas, co nas ukształtowało, i jak? Na ile jesteśmy wiarygodnie, na ile wierygodne i przydatne sa zbierane doświadczenia i czemu one mają służyć? No i pointa - ten "piasek liter" - na ile nasze doświadczenia są trwałe, na ile - stabilne? Tak czytam. Jest się nad czym zadumać...
:rosa: :rosa:
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

Awatar użytkownika
anastazja

#12 Post autor: anastazja » 25 lis 2012, 21:42

iTuiTam pisze:o czym jesteśmy
skazańcy zapętlonych spektakli
z piasku liter

pytanie, czym, kim jesteśmy? - odpowiedź na końcu wiersza, ...z piasków... dobrze ujęłaś temat iTuiTam
pozdrawiam :rosa: :kwiat:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
iTuiTam

#13 Post autor: iTuiTam » 10 gru 2012, 21:21

atoja pisze:mam podobne zdanie do Qnika
zbyt wiele powtórzeń
a wiersz na duże :ok:
:rosa:
Powtórzyłaś więc :)

Dziękuję za czytanie.
serdecznie
iTuiTam

Dodano -- 10 gru 2012, 14:23 --
e_14scie pisze:Nie było mnie tu? :myśli:

Pamiętam, że czytałam i uwaga! Pytanie o czym jesteśmy, zapadło mi najbardziej, bo to istotnie jak mantra. Uznanie 3LŻ, za wiersz/opowieść...psychologiczny przekrój dzisiejszego HomoS
Pewnie byłaś przelotem, Ev :)

I ukłon za słowa.
serdecznie
iTuiTam

Dodano -- 10 gru 2012, 14:27 --
Ewa Włodek pisze:o czym jesteśmy - mnie sie kojarzy z "o czym jest ta książka?". Więc człowiek - o czym jest? Gdy przywołamy stare powiedenie, że rodzimy się jak tabula rasa, to pytanie można by rozczytać: jakie doświadczenia zapisały się w nas, co nas ukształtowało, i jak? Na ile jesteśmy wiarygodnie, na ile wierygodne i przydatne sa zbierane doświadczenia i czemu one mają służyć? No i pointa - ten "piasek liter" - na ile nasze doświadczenia są trwałe, na ile - stabilne? Tak czytam. Jest się nad czym zadumać...
:rosa: :rosa:
pozdrawiam serdecznie...
Ewa
Ewo, bardzo dziękuję za interpretację.
Jesteśmy piszącymi się książkami.

... dosypałam piasku liter
serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
coobus

#14 Post autor: coobus » 10 gru 2012, 23:42

Nie wnikam w szczegóły, do których masz pełne prawo. Wiersz mnie urzekł. Najlepszy, na jaki tu dziś trafiłem :rosa: :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
anastazja

#15 Post autor: anastazja » 11 gru 2012, 15:59

Już czytałam, zapamiętałam go właśnie poprzez wwiercenie ...o czym jesteśmy...działa. :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”