zdzieram warstwami dni uschłe bez słowa dobrego,
wybaczha Nocri - lałem wodę na dłonie,
nie wiem dlaczego gestu nie doceniono.
mówią, że z ludzi jestem najbardziej podły
a byłem jedynie obowiązkowy.
czternastego dnia nissan w Pesah per procura Tiberio caesar
niewolnik w służbie idei okrutny
kruszyłem zęby bliźnim o twardy życia orzech.
powiedz absolve tuo, a ja Pontius* znów cię ujrzę - Jeshuo
2008 r.
*Quintus Pontius Pilatus,
W latach 28-36 n.e.
namiestnik / procurator / Judei za panowania Tyberiusza
Ius Romanum
-
Re: Ius Romanum
Hmm...
Normalnie byłbym bardzo zniechęcony taką ilością obcojęzycznych cytatów w bądź co bądź polskim wierszu. Tym bardziej, że cytaty łaciną, co samo w sobie jest dość pretensjonalne.
Ale zastosowanie tutaj łaciny mi się podoba. Nie uwzniośla sztucznie wiersza, bo on już jest wzniośle poprowadzony, ale autor nie przesadził z patosem. Jest go tyle ile powinno być.
Dodatkowo podoba mi się tematyka. Jest kilka postaci biblijnych, które chociaż są przedstawiane w złym świetle, są w istocie postaciami tragicznymi o niejednoznacznym charakterze. To między innymi Piłat ale też Judasz i Barabasz, nawet sam Piotr wypierający się Chrystusa.
Wydaje mi się, że udało Ci się przedstawić Piłata właśnie jako postać niejednoznaczną.
Nie mniej jednak ten wiersz nie jest w stu procentach tak ciekawy jakby mógł być. Autor nie zagłębia się w dylemat podmiotu (Piłata), a jedynie ociera się o jego powierzchnię.
Można było rozwinąć myśl i tego mi zabrakło.
Pozdrawiam
NP

Normalnie byłbym bardzo zniechęcony taką ilością obcojęzycznych cytatów w bądź co bądź polskim wierszu. Tym bardziej, że cytaty łaciną, co samo w sobie jest dość pretensjonalne.
Ale zastosowanie tutaj łaciny mi się podoba. Nie uwzniośla sztucznie wiersza, bo on już jest wzniośle poprowadzony, ale autor nie przesadził z patosem. Jest go tyle ile powinno być.
Bez inwersji lepiej by się czytało. kruszyłem zęby bliźnim o twardy orzech życiaZmyłgniew Badziewski pisze:kruszyłem zęby bliźnim o twardy życia orzech.
Tu jest literówka.Zmyłgniew Badziewski pisze:wybaczha Nocri
Dodatkowo podoba mi się tematyka. Jest kilka postaci biblijnych, które chociaż są przedstawiane w złym świetle, są w istocie postaciami tragicznymi o niejednoznacznym charakterze. To między innymi Piłat ale też Judasz i Barabasz, nawet sam Piotr wypierający się Chrystusa.
Wydaje mi się, że udało Ci się przedstawić Piłata właśnie jako postać niejednoznaczną.
Nie mniej jednak ten wiersz nie jest w stu procentach tak ciekawy jakby mógł być. Autor nie zagłębia się w dylemat podmiotu (Piłata), a jedynie ociera się o jego powierzchnię.
Można było rozwinąć myśl i tego mi zabrakło.
Pozdrawiam
NP
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
- Gloinnen
- Administrator
Również zgodzę się z Nathirem, że po przeczytaniu wiersza pozostaje pewien niedosyt. Wydaje mi się, że osobowość, motywacje Piłata są tak bardzo szerokim, wielowymiarowym tematem, iż napisanie o nim dobrego wiersza z konieczności wymaga dłuższej formy. U Ciebie widzę na razie tylko szkic, notatkę - nie ukrywam - dobrą notatkę, ale to jednak wciąż jeszcze ślizganie się po powierzchni.
"zdzieram warstwami uschłe dni bez dobrego słowa" - według mnie prostota zawsze jest walorem wiersza, stosowanie inwersji musi mieć swoje ścisłe, konkretne uzasadnienie, ale na ogół lepiej ich unikać, moim zdaniem.
Np.: (moja skromna sugestia)
"nazywają mnie najbardziej podłym z ludzi
a byłem jedynie obowiązkowy."
"okrutny niewolnik w służbie idei"
Podsumowując - dobry materiał na interesujący wiersz, tylko trzeba jeszcze w niego włożyć sporo pracy twórczej.
Pozdrawiam,

Glo.
Sugerowałabym usunięcie inwersji:Zmyłgniew Badziewski pisze:zdzieram warstwami dni uschłe bez słowa dobrego,
"zdzieram warstwami uschłe dni bez dobrego słowa" - według mnie prostota zawsze jest walorem wiersza, stosowanie inwersji musi mieć swoje ścisłe, konkretne uzasadnienie, ale na ogół lepiej ich unikać, moim zdaniem.
Kolejna inwersja - "dlaczego nie doceniono gestu" - tak bym to napisała.Zmyłgniew Badziewski pisze:dlaczego gestu nie doceniono.
"jestem", "byłem" - a może jednak spróbuj pokombinować z innymi czasownikami, z innymi sformułowaniami, żeby wyeliminować powtórzenie?Zmyłgniew Badziewski pisze:mówią, że z ludzi jestem najbardziej podły
a byłem jedynie obowiązkowy.
Np.: (moja skromna sugestia)
"nazywają mnie najbardziej podłym z ludzi
a byłem jedynie obowiązkowy."
Jeszcze jedna inwersja - według mnie bardzo zgrzyta w tekście. Lepiej chyba brzmi:Zmyłgniew Badziewski pisze:niewolnik w służbie idei okrutny
"okrutny niewolnik w służbie idei"
Podsumowując - dobry materiał na interesujący wiersz, tylko trzeba jeszcze w niego włożyć sporo pracy twórczej.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Gwoli ścisłości - Piłat raczej nie zdążył być procuratorem jako że ten tytuł noszą namiestnicy Judei dopiero po 44 roku, a na pewno nie był nim w momencie ukrzyżowania Jezusa.
Człowiek ten uważany był za antysemitę - nawet jeśli nie z racji swoich przekonań osobistych to dlatego iż był protegowanym Sejana - znanego w imperium żydożercy.
Co do wiersza - tematyka dla mnie jak najbardziej, sam tekst jednak należy moim zdaniem dopracować.
Człowiek ten uważany był za antysemitę - nawet jeśli nie z racji swoich przekonań osobistych to dlatego iż był protegowanym Sejana - znanego w imperium żydożercy.
Co do wiersza - tematyka dla mnie jak najbardziej, sam tekst jednak należy moim zdaniem dopracować.