Cisza

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Re: Cisza

#11 Post autor: coobus » 18 sty 2013, 0:23

I to był wiersz o ciszy. Ładny wiersz. Cisza jest zawsze dobrze słyszalna, czasami bardziej od krzyku, dobrze to wyraziłeś :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

czochrata

#12 Post autor: czochrata » 19 sty 2013, 1:24

oj,jak dobrze ze wróciłeś Sokratexie!!!! :ok: :ok: :ok:

ono

#13 Post autor: ono » 19 sty 2013, 9:20

Fajny wiersz - bardzo lubię wiersze z tzw pierwszej ręki, bo taka narracja nadaję żywość :bravo: , ale wg mnie istnieje potrzeba usunięcia nadmiaru spójników , bo zaczyna wiersz wchodzić na ścieżkę prozy (opowiadania) - pomyśl.

Sokratex

#14 Post autor: Sokratex » 19 sty 2013, 11:57

coobus pisze:I to był wiersz o ciszy. Ładny wiersz. Cisza jest zawsze dobrze słyszalna, czasami bardziej od krzyku, dobrze to wyraziłeś :bravo:
Dziękuję :vino:

Dodano -- 19 sty 2013, 11:59 --
czochrata pisze:oj,jak dobrze ze wróciłeś Sokratexie!!!! :ok: :ok: :ok:
Witaj!!

Cieszę się, że i Ciebie tu zastałem :rosa:

Dodano -- 19 sty 2013, 12:08 --
paniladaco pisze:Fajny wiersz - bardzo lubię wiersze z tzw pierwszej ręki, bo taka narracja nadaję żywość :bravo: , ale wg mnie istnieje potrzeba usunięcia nadmiaru spójników , bo zaczyna wiersz wchodzić na ścieżkę prozy (opowiadania) - pomyśl.
Masz rację, w sumie dosć łatwo przerobić tekst na mniej potoczny.
Dlaczego się na to nie zdecydowałem? Piszę trochę, czasem nawet więcej niż trochę ;) więc chcę jakoś wyróżniać te wiersze.
Minimum słów - maximum przekazu staram się zawierać miniaturkami, jak ulubione 3-5-3 sylab.
W powyższym... nie tylko temat może byś wtórny, także rytm, budowa, rymy, itd.
Czyta człowiek to, co napisał po czasie i wydaje mu się, że wszystko brzmi podobnie.
Dlatego staram się nadawać różny rytm, czy wydźwięk tekstom.
Rodzaj ucieczki przed samym sobą :) Nie tylko w wiersze, ale i w wierszach.

Tutaj pewnym zabiegiem jest również to, że chciałem nadać przekazowi nieco potoczystości, wylewności,
aby tym bardziej zwiększyć końcowy efekt tego krzyku, który przez lata narasta i tkwi w człowieku.

Dziękuję Ci pięknie za uwagi i pozdrawiam :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”