Gwiazda

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Toyer

Gwiazda

#1 Post autor: Toyer » 17 mar 2013, 23:30

Podaruj mi z nieba złotą gwiazdę
żebym mógł ogrzać się jej blaskiem
przytulić piękne ciało niebieskie
i śpiewać razem z nim w duecie

nauczył bym ją latać wśród uśmiechów
pływać w nurcie sercowych uniesień
nigdy nie musiała by już nigdzie spadać
falą do zachodu słońca dzieliła by ocean

ognisty jej blask jeszcze bardziej rozpalę
szal troski utkany z całego siebie podaruję
otoczę ją ciepłem jakiego jeszcze nie zaznała
do końca dni i nocy nie będzie już sama

zaczaruj mój świat i spełnij moje marzenie
proszę Cie niebo patrząc w twe oczy
zanim znikniesz w dniach gęstwinie
upuść jedno swe dziecię na Ziemię

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Gwiazda

#2 Post autor: Gloinnen » 27 mar 2013, 13:13

proszę cię
niebo
zanim znikniesz w gęstwinie dnia
upuść na Ziemię jedno dziecię

gwiazdę

otoczę własnym ciepłem
nauczę latać

Za całości jest materiał na jedną miniaturę. Pozwoliłam sobie wykorzystać zawarte w Twoim tekście obrazy i skomponować rodzaj swobodnej wariacji. Tak bym widziała Twoją refleksję. Po pierwsze w formie skondensowanej. Po co tyle gadać, skoro można krócej i prościej, a sens pozostaje niezmieniony? Usunęłabym też z tekstu całą egzaltowaną, przeładowaną tanią uczuciowością, watę słowną, typu:"sercowe uniesienia", "ciepło jakiego jeszcze nie zaznała", "do końca dni i nocy nie będzie sama", "zaczaruj mój świat i spełnij moje marzenie"... Strasznie to banalne. :sorry:

Warto też zredukować ilość zaimków wszelkiej maści: "jej", "nim", "ją", "jej", "siebie", "ją", "mój", "moje", "Cię", "twe", "swe"... Jest ich za dużo. Odradzam też używanie form "skróconych" ("twe", "swe") jako przestarzałych i wprowadzających niepotrzebną emfazę.
W wierszach nie piszemy zaimków drugoosobowych z dużej litery, wiersz to nie list.

Myślę, że podczas pisania wierszy lepiej byłoby skoncentrować się mniej na ładunku emocjonalnym, a bardziej na konkretnych obrazach. Uruchomić wyobraźnię, starać się odebrać swoją wizję zmysłami i zanotować to... Zapomnieć o wyświechtanych "gotowcach" poetyckich, o szablonach, które może się obronią w pop-piosenkach jedynie... Zwracaj też uwagę na powtórzenia (np. dwa razy "już").

"Nauczyłbym", "dzieliłaby" - wg mnie piszemy łącznie.

"w dniach gęstwinie" ---> tam jest (pomijając inwersję, z której sugeruję zrezygnować) literówka - moim zdaniem powinno być "w dnia gęstwinie" ---> lepiej: "w gęstwinie dnia".

A w ogóle gwiazdy to trudny temat. Ciężko unieść. W każdym razie trochę zinfantylizowałeś go, brakuje czegoś, czego nikt jeszcze w nim nie powiedział, jakiegoś błysku, elementu zaskoczenia. Wszystko już było, i to w znacznie lepszym poetyckim "opakowaniu".

Pozdrawiam, mam nadzieję, że kolejne teksty będą lepsze.
:)

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”