pustka jak piasek pustyni
wchodzi wszędzie, uginając
kolana bezsilne
ból przeradza się krwotokiem
niewypowiedzianych słów
jednak fatamorganą
rozgrzeszam samą siebie
z miłości kwilącej na zaraniu
przyszłych znaczeń
jedzie pan na garbach
pokoleń. mając tak wiele
nie ugasi pragnienia
pragnienie
-
pragnienie
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
- coobus
Re: pragnienie
Lubię Twoje wiersze. W tym ucieka mi ostatnia zwrotka, nie mogę się do niej dobrać, jakby z innego tekstu. I wiem, że to takie moje zacięcie, dlatego Ciebie tym nie obciążam. Wiersz wart zapoznania, jakoś przeoczany 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Wiersz nie jest dla mnie zły. Ale brakuje mi oryginalności, odkrywczości. Może jestem zbyt wymagający w "wierszach o bólu", ale "za mało" mnie zasmucił, zaintrygował.
Myślę, że to kwestia doboru słów, metafor. Dość mocno eksploatowane obrazy: piasek pustyni, krwotok, pragnienie, miłość. Brak mi czegoś bardziej wyszukanego. Bez obrazy.
Myślę, że to kwestia doboru słów, metafor. Dość mocno eksploatowane obrazy: piasek pustyni, krwotok, pragnienie, miłość. Brak mi czegoś bardziej wyszukanego. Bez obrazy.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
W tym ucieka mi ostatnia zwrotka, nie mogę się do niej dobrać, jakby z innego tekstu...
Tak rzeczywiście pojechałam...Pan na wielbłądzie... to , ktoś kto ma władzę nad Tobą przez pokolenia... i chociaż pragniesz miłości... to jej nie otrzymasz, bo ta osoba po prostu nie kocha i nie może odwzajemnić miłości... nie chce... nie potrafi... albo to nie ty...

Tak rzeczywiście pojechałam...Pan na wielbłądzie... to , ktoś kto ma władzę nad Tobą przez pokolenia... i chociaż pragniesz miłości... to jej nie otrzymasz, bo ta osoba po prostu nie kocha i nie może odwzajemnić miłości... nie chce... nie potrafi... albo to nie ty...
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
-
pustka ból miłość ... karawana idzie ;-)= zostawia smak w ustach i pragnienie tej jednej chociaż kropli ;-)
-
Piękne
dziękuję dla Was wszystkich