Już czas

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
411

Re: Już czas

#11 Post autor: 411 » 30 kwie 2013, 12:04

Witaj Nastko.

Poczytalam i tak sobie mysle, ze to jest wiersz z gatunku tych niepotrzebnych, ale tych, który musial zostac napisany, bo inaczej autora by rozerwalo. Z powodu przemyslen, wspólczucia, smutku... Chociaz o wspólczuciu trudno mówic. Nikt z nas nie skazal swoich dzieci na smierc i, daj Boze, bysmy nigdy nie musieli stanac przed taka decyzja.
Zastanowilam sie i (chyba) nie posunelabym sie do tego, co uczynila Frau Goebbels.
Cóz, Matka Roku... 1945.

Sam wiersz malo do mnie trafia, jest wprawdzie przejmujacy na swój sposób (na "sposób" swoistej tragedii), ale takich historii jest ilosc niepoliczalna. A ze nazwisko nieco bardziej znane?

Klaniam sie, J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
Bożena

#12 Post autor: Bożena » 30 kwie 2013, 16:48

Sede Vacante pisze:Oj, ale znam jednego, który twierdzi, że zło przejmuje się w genach.
- w genach- to nie wiadomo, jednak wpływ na poglądy i stosunek do świata - rodzice jako Bogowie dla dziecka- mogą mieć wpływ, mogą kształtować poglądy- pewnie nie do końca wszak każdy ma swój rozum, ale...

Anastazjo- wiersz poruszający- zastanawia co czuje kochająca matka podając swoim dzieciom truciznę- może chce je chronić przed okrucieństwem tych co chcieliby wyrównać rachunki :kwiat: trudne dylematy jak cała wojna-
anastazja pisze:po wojnie zostaną mniej wartościowi
nie zasługują na nic
najlepsi osiedli popiołem w bunkrze
- czyli cynizm do końca- do śmierci- nic ich nie nauczyło- tak wierzyli w swoje racje- wiersz wart :bravo: pozdrawiam

Awatar użytkownika
anastazja

#13 Post autor: anastazja » 02 maja 2013, 22:54

411 pisze:Sam wiersz malo do mnie trafia, jest wprawdzie przejmujacy na swój sposób (na "sposób" swoistej tragedii), ale takich historii jest ilosc niepoliczalna. A ze nazwisko nieco bardziej znane?
Masz prawo komentować tak jak czujesz kochana Józefino. Niestety tak pięknie jak Ty piszesz, ja nigdy nie będę.
Pozdrawiam :)
Bożena pisze: Anastazjo- wiersz poruszający- zastanawia co czuje kochająca matka podając swoim dzieciom truciznę- może chce je chronić przed okrucieństwem tych co chcieliby wyrównać rachunki :kwiat: trudne dylematy jak cała wojna-
Oglądałam dokument, z tego co słyszałam wpatrzona w Hitlera, wierzyła, ze po wojnie Niemcy będą bezwartościowi. Nie mogła żyć w takim świecie, nie mogła pozwolić dorastać dzieciom.
Dziękuję Bożenko.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
411

#14 Post autor: 411 » 03 maja 2013, 14:07

Dzieki Nastko, zrozumialam aluzje. Nie bede sie wiecej wychylac.
I przepraszam, jesli sprawilam Ci przykrosc.

Klaniam sie nisko, J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
anastazja

#15 Post autor: anastazja » 04 maja 2013, 15:48

411 pisze:Dzieki Nastko, zrozumialam aluzje. Nie bede sie wiecej wychylac.
I przepraszam, jesli sprawilam Ci przykrosc.

ZWARIOWAŁŚ :gil: utnę sobie łeb, żebyś uwierzyła, że prawdę piszę. To nie jest aluzja. Kochana, przecież wiem na co mnie stać. Ponieważ jestem szczera, piszę co myślę. To Ty wybacz mnie. :(( Nie miałam zamiaru sprawiać Ci przykrości :lov: przecież wiesz :kiss:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#16 Post autor: Ewa Włodek » 04 maja 2013, 19:45

Magda Goebbels, ponoć - gorsza niż sam Goebbels, bo o ile w przypadku Josefa oddanie Hitlerowi i jego doktrynie było czystym koniunkturalizmem, to ona zachowała się jak typowa "kobieta Rzeszy", jedna z tych Niemek, które podczas bolesnego porodu krzyczaly "Mein Fuhrer!" zamiast "Mein Gott!". A dzieci - szkoda, jak wszystkich, którzy giną niepotrzebnie...
Dobry wiersz...
:rosa: :rosa:
uśmiechy posyłam...
Ewa

Maryla Stelmach

#17 Post autor: Maryla Stelmach » 05 maja 2013, 16:40

poruszajacy wiersz. pozdrawiam. :rosa: :rosa: :rosa:

Awatar użytkownika
anastazja

#18 Post autor: anastazja » 05 maja 2013, 22:58

Ewo, Marylko - uśmiech posyłam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”