UMIERANIE
krótsze
niż wszystkie wieczności
zaciśnięte w dłoniach
a potem
ta jedna
rozwija pod stopami
niebieski dywan
wolisz jednak spadać
w piekle
wiersze są przecież
bardziej prawdziwe
umieranie
-
umieranie
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))
- lczerwosz
- Administrator
Re: umieranie
Bardzo sugestywny obraz, wręcz fizyczny. Lot w dół, ku piekle trwa jednak czas jakiś, jeśli tylko czas istnieje w tamtych sferach. Kolor niebieski - podobnie, jest jak niebo, nieskazitelny, nic nie zaburza.
Mam pytanie, czy nie mogłoby być tak aby niżej łapały nas jeszcze kolejne dywany, takie gorsze, mniejsze, już gorzej tkane. Kolor zielony - nadziei, nie znam się na kolorach w sensie ich relacji do emocji, uczuć, ale wiem, ludzie to już sobie poukładali. Dajmy na to biały dywan, żółty i dużo niżej czerwony, z grubego włosia z pętelkami. A niżej jeszcze, tak, jest jeszcze niżej - czarna chusta wyłapuje wszystko, co wleci, jak czarna dziura, nie wydobywa się z niej światło.
Ale nim dolecę aż tak nisko, skoczyć na chwilę do tej czerwieni, może dłużej się uda zabawić (się).
Pociągające.
Mam pytanie, czy nie mogłoby być tak aby niżej łapały nas jeszcze kolejne dywany, takie gorsze, mniejsze, już gorzej tkane. Kolor zielony - nadziei, nie znam się na kolorach w sensie ich relacji do emocji, uczuć, ale wiem, ludzie to już sobie poukładali. Dajmy na to biały dywan, żółty i dużo niżej czerwony, z grubego włosia z pętelkami. A niżej jeszcze, tak, jest jeszcze niżej - czarna chusta wyłapuje wszystko, co wleci, jak czarna dziura, nie wydobywa się z niej światło.
Ale nim dolecę aż tak nisko, skoczyć na chwilę do tej czerwieni, może dłużej się uda zabawić (się).
Pociągające.
-
- ty Semiramido masz coś takiego, ze od początku potrafisz rzucić na kolana mądrością i pięknym słowem. Perfekcyjnie rzucić na kolanakrótsze
niż wszystkie wieczności
zaciśnięte w dłoniach

Dalej, już tylko lepiej!
Re-we-la-cja!!! W obliczu twoich wierszy jestem bezbronnypotem
ta jedna
rozwija pod stopami
niebieski dywan
wolisz jednak spadać
w piekle
wiersze są przecież
bardziej prawdziwe

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Semi
pięknie nic dodać nic ujać

- anastazja
magia słów semisemiramida pisze:a potem
ta jedna
rozwija pod stopami
niebieski dywan

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"