W jednych butach

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
anastazja
Re: W jednych butach

#21 Post autor: anastazja » 13 lip 2013, 21:09

Adela pisze:wiersz zapadł we mnie. bardzo dobry- refleksyjny i niebanalny:)

Adelo - miło mi bardzo, dziękuję :rosa:

Ewa Włodek pisze:Smutne, ale prawdziwe, niestety...
Niestety, powtórzę Ewuniu (pozwolisz) serdecznie dziękuję.
Z pozdrowieniami :rosa:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Nilmo

#22 Post autor: Nilmo » 13 lip 2013, 23:29

Pewnie mnie coś zamuliło bo nie rozumiem wiersza. Nie wiem o co i kogo chodzi i trudno mi się też z tym utożsamić.
Nie jestem też zwolennikiem upoetyczniania na siłę tego co jest proste.
jego oczy nie zaznały
twarzy anioła
Bo cóż to znaczy "nie zaznały twarzy"? Chodzi, że on nie widział anioła? To po co tak komplikować? Czy komplikowanie tekstu jest receptą na poezję? Lubię metafory kiedy autor unosi się nad niewypowiedziane, bądź chce celowo zataić przed czytelnikiem oczywistość, bądź to z lęku przed własnym zbytnim obnażaniem duchowym, bądź aby dać możliwość utożsamienia się z wierszem odbiorcom, nie identyfikując wyraźnie obrazu w miejscu , czasie czy osobie. Tutaj nie widzę potrzeby "zaznawania twarzy". Trochę mi to brzmi jak przeżycie powieki, czy doznania brwi.

Może innym razem. Dziękuję.

Awatar użytkownika
anastazja

#23 Post autor: anastazja » 14 lip 2013, 19:54

Nilmo pisze:Bo cóż to znaczy "nie zaznały twarzy"? Chodzi, że on nie widział anioła? To po co tak komplikować? Czy komplikowanie tekstu jest receptą na poezję?

Witaj Nilmo. Przepraszam, ale czuję inaczej: oczy nie zaznały twarzy anioła - wg mnie znaczy; nigdy, chciałam podkreślić przekaz.
Nie znały, wyobrażenie idzie w kierunku: kiedyś pozna
Być może się mylę. :myśli:

Nilmo pisze: Czy komplikowanie tekstu jest receptą na poezję?
Absolutnie, nie miałam takiego zamiaru. Jeśli tak to wygląda, jestem gotowa poprawić.

Dziękuję bardzo, za konstruktywną wypowiedź.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”