przesrane
przesrane
„Bóg rzekł:
-Niech się stanie światłość!
I stała się światłość”
po tym jak wpadło
niebiańskie gówno w wentylator
dnia pierwszego
Bóg stworzył wiadro
w drugim zajął się ścierką
drzewko wyrosło samo
….
ja chodzę
tato!
-zawołała rzadkość
w zadumie otrzepał spodnie
kiedyś gdy były modne
też wydawały mu się rajem
-Niech się stanie światłość!
I stała się światłość”
po tym jak wpadło
dnia pierwszego
Bóg stworzył wiadro
w drugim zajął się ścierką
drzewko wyrosło samo
….
ja chodzę
tato!
-zawołała rzadkość
w zadumie otrzepał spodnie
kiedyś gdy były modne
też wydawały mu się rajem
- Patka
Re: przesrane
A co to za zapis? Wielokropek i kropka? Nie wiem, czemu ma on służyć.Nilmo pisze:….
spacja po myślnikuNilmo pisze:-zawołała rzadkość
Podobnie na początku, w cytacie.
Coś jest w wierszu interesującego, zwłaszcza w drugiej strofie (trzeciej? jeśli uznać cytat na początku za strofę). Ostatnio lubię w twórczości nawiązywać do Biblii, może więc dlatego ujął mnie twój tekst.
Pozdrawiam
Patka
- anastazja
ha,ha, rozumiem czemu życie jest przesraneNilmo pisze:po tym jak wpadło

Świetny.
ps. supcio awatar, już mnie nie swędzi.
Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Dziękuję wszystkim.
Zapis Patko mogę poprawić. Mam czasami takie odchyły że stawiam np. trzykropek, który znaczy dla mnie tyle co urwana myśl i stawiam kropkę za nim jeśli tej myśli nie zamierzam kontynuować. Jeśli ją później kończę to nie stawiam.
Zazwyczaj jest to tylko oryginalny zapis i przed wklejeniem zacieram te moje fanaberie, ale teraz jakoś tak poszło na żywca. Kiedyś mi to często wypominano że sobie stawiam np. spację pomiędzy końcem słowa, a przecinkiem, czy po myślniku. Dla mnie myślnik to jedno a słowo to drugie i nie powinny się tulić skoro ja im tulić się nie pozwalam:)
Ale przyznaję się bez bicia że tak zostało wklejone bo tym razem zaniedbałem prze-konwertować to na język ludzki. Oczywiście gdybym zamierzał wydawać, to upierałbym się znowu że ma być tak zapisane, jak ja myślałem.
Anastazjo.- pomyślałem że to swędzenie w taki upał, naprawdę może dokuczać więc wkleiłem coś ciepłego choć zimowego/ Dziękuję za komentarz.
Czochrata dzięki
Pozdrawiam wszystkich.
Zapis Patko mogę poprawić. Mam czasami takie odchyły że stawiam np. trzykropek, który znaczy dla mnie tyle co urwana myśl i stawiam kropkę za nim jeśli tej myśli nie zamierzam kontynuować. Jeśli ją później kończę to nie stawiam.

Ale przyznaję się bez bicia że tak zostało wklejone bo tym razem zaniedbałem prze-konwertować to na język ludzki. Oczywiście gdybym zamierzał wydawać, to upierałbym się znowu że ma być tak zapisane, jak ja myślałem.
Anastazjo.- pomyślałem że to swędzenie w taki upał, naprawdę może dokuczać więc wkleiłem coś ciepłego choć zimowego/ Dziękuję za komentarz.
Czochrata dzięki
Pozdrawiam wszystkich.
- Ewa Włodek
no, to powiem tak: świat idzie sobie swoim rytmem i torem, niezależnie do Boga czy boga. W każdym razie - tak czytam, szczególnie cząstkę o wiadrze, szmacie i - drzewie, które wszak jest - żeby wspomnieć tylko podstawową symbolikę - uniwersalnym symbolem kreacji, zakorzenione w podziemiach, z pniem na ziemi i koroną - w niebie. Tu więc moze raczej - autokreacji...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

pozdrawiam serdecznie...
Ewa
-
Zaskakujacy wiersz - tu gowno, tam wentylator- a mimo to, jest to logiczna, poetycka calosc
Pozdrawiam serdecznie,
A.
Pozdrawiam serdecznie,
A.
- anastazja
I bardzo jestem Ci wdzięczna, teraz o wiele przyjemniej popatrzeć na dzieciaczki, w dodatku w świetnych czapeczkach.Nilmo pisze:Anastazjo.- pomyślałem że to swędzenie w taki upał, naprawdę może dokuczać więc wkleiłem coś ciepłego choć zimowego/
Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."