Każdy pisze o tym jak potrafi
to co jego chmurę czasem trawi
obłoczkiem lekkim jest szczęśliwa
czarną mgłą powietrzną gdy złośliwa
nie raz sunie leniwie przed siebie
albo w pędzie biel swą skubie
tańczy śpiewa śmieje się beztrosko
ucieka gdzieś przed sobą boską
chmurą jesteśmy na niebie ulepioną
w powłokę życia na ziemi oprawioną
Chmura
- lczerwosz
- Administrator
Re: Chmura
Co do rymów, się nie wypowiem, ale jest kilka miejsc, gdzie łamie się rytm, podkreśliłem je poniżej:
Ponadto niektóre słowa jakby wstawione sztucznie, bez żadnej przyczyny, bp. "boską". Albo doprowadź do białego wiersza, albo poukładaj rytmicznie i zastanów się, czy rymy nie są zbyt prozaiczne.
Co do treści, spróbuj streścić wiersz w kilku zdaniach. Ciekawe, ile ci zajmie opowiedzenie, o czym napisałeś, co chciałeś czytelnikowi powiedzieć. Czym jest dla Ciebie ta chmura. Może to być ta chmura, w której głowa stale chodzi - mówi się: ma głowę stale w chmurach. To coś znaczy. Ale, czy o tym ten wiersz?
pozdrowienia
Leszek
Nie jestem pewien, czy dobrze policzyłem, sprawdź. Tak nie może być. To nie jest biały wiersz, tylko chaotyczny.Każdy pisze o tym jak potrafi (10 sylab)
to co jego chmurę czasem trawi (10)
obłoczkiem lekkim jest szczęśliwa (9)
czarną mgłą powietrzną gdy złośliwa (10)
nie raz sunie leniwie przed siebie (10)
albo w pędzie biel swą skubie (8)
tańczy śpiewa śmieje się beztrosko (10)
ucieka gdzieś przed sobą boską (9)
chmurą jesteśmy na niebie ulepioną (12)
w powłokę życia na ziemi oprawioną (12)
Ponadto niektóre słowa jakby wstawione sztucznie, bez żadnej przyczyny, bp. "boską". Albo doprowadź do białego wiersza, albo poukładaj rytmicznie i zastanów się, czy rymy nie są zbyt prozaiczne.
Co do treści, spróbuj streścić wiersz w kilku zdaniach. Ciekawe, ile ci zajmie opowiedzenie, o czym napisałeś, co chciałeś czytelnikowi powiedzieć. Czym jest dla Ciebie ta chmura. Może to być ta chmura, w której głowa stale chodzi - mówi się: ma głowę stale w chmurach. To coś znaczy. Ale, czy o tym ten wiersz?
pozdrowienia
Leszek
- Toyer
ta chmura to dusza stąd "boska" taki był koncept. Czyli każdy pisze jak potrafi co jego duszę trawi a dusza to również myśl-
obłoczek pozytywna, mgła powietrzna negatywna Ma głowę w chmurach czyli ma głowę w myślach (jest zamyślony) Mam nadzieje że dobrze to wyjaśniłem Jeszcze popracuje nad nim jak moja chmura się bardziej rozchmurzy
dzięki za komentarz
Pozdrawiam
obłoczek pozytywna, mgła powietrzna negatywna Ma głowę w chmurach czyli ma głowę w myślach (jest zamyślony) Mam nadzieje że dobrze to wyjaśniłem Jeszcze popracuje nad nim jak moja chmura się bardziej rozchmurzy
dzięki za komentarz
Pozdrawiam
Trudno jest komentować taki utwór. Człowiek nie wie czy ktoś za mało poezji czytał, zanim sam spróbował, czy jaja sobie robi, do czego koniec końców też ma prawo. Thx.