gdzieś między punktem A
a Z-et
wpasowani we wszechświat
krążymy po orbicie
konstelacji świecących punktów
popatrz jaka piękna noc
szepnie ona do niego
wietrząc duszny pokój
poukładane sny zmieszane z fragmentami
serialu rzeki
pogubią rytm rym i sens
Wiersz napisany na kolanie
-
Wiersz napisany na kolanie
Ostatnio zmieniony 26 sie 2013, 20:59 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bożena
Re: Wiersz napisany na kolanie
pasuje do upalnych nocy jak ulał-
pozdrawiam
- i dobrze- lubię takie pisanie nawet na kolanieMirek pisze:poukładane sny zmieszane z fragmentami
serialu rzeki
pogubią rytm rym i sens

- Gloinnen
- Administrator
"jakiejś tam" i "jaka" chyba leciutko się gryzą.Mirek pisze:jakiejś tam konstelacji świecących punktów
popatrz jaka piękna noc
Można zastanowić się nad sposobem zastąpienia "jakiejś tam" ---> "nieznanej"? "przypadkowej"? "bezimiennej"? (lub jeszcze coś innego).
W zetknięciu z absolutem (doświadczamy tego, patrząc na gwiaździste niebo) - rzeczywiście, możemy się pogubić, doznać wrażenia, że wszystko, co wokół siebie porządkujemy, nagle wymyka się spod kontroli: sny, rojenia, wizje. Ładne, choć punkt wyjścia (to zagubienie we wszechświecie) - chyba za bardzo znajomy, za bardzo "popularny" poetycko.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
dzięki Glo masz rację ale już się zgryzły na amenGloinnen pisze:"jakiejś tam" i "jaka" chyba leciutko się gryzą.

Dodano -- 26 sie 2013, 20:05 --
hm ... zagubienie? raczej przeczucie obecności jeszcze kogoś, kiedyś gapiłem się w pogodne nocne niebo i zastanawiałem się czy gdzieś tam ktoś właśnie nie gapi się i nie widzi nas w postaci świecącego punkcika, takiego jednego a miliona innychGloinnen pisze:choć punkt wyjścia (to zagubienie we wszechświecie)
- lczerwosz
- Administrator
Widziałem wcześniej, miałem wrócić a już nie ma czego wypunktować. Wszystko wyczytali. Ale jedno mnie niepokoi:
Takie matematyczne. Pewnie być takie miało, dla mnie to normalka. Ale ja bym użył: "Pomiędzy alfą a omegą" lub "Pomiędzy alfą i omegą" - bardziej biblijne, dopasowane wymiarowo do wszechświata. Nadto "A" gryzie "a", nawet jak w nowej linii i można nabrać powietrza.Mirek pisze:gdzieś między punktem A
a Z-et
-
rzeczywiście ... podumam dziękilczerwosz pisze:Nadto "A" gryzie "a", nawet jak w nowej linii i można nabrać powietrza.