nie umiejąc przemieniać wodoru w hel
zamienia człowieka w skałę
wymachuje Księżycem
bladym
jak niedożywiony wampir
o zmierzchu
posyła po cygańskich grajków
ale u Cyganów darmochy nie ma
patrzy na czulenie się zakochanych
czyście z wieży Eiffla pospadali
przed zaśnięciem
z lubością wdycha
aromat
naszych kłamstw
BŁĘKITNA
- Gloinnen
- Administrator
Re: BŁĘKITNA
Podoba mi się.
Myślę, że piszesz o Ziemi - błękitnej planecie. Uczyniłaś z niej przede wszystkim obserwatorkę naszych - nomen omen - ziemskich spraw. Przedstawiłaś ją oryginalnie, z lekkim przymrużeniem oka, nawet nieco cynicznie. Zahaczasz o sprawy ostateczne (to przemienianie człowieka w skałę - jakby opis kolejnych przemian materii), o artyzm (cygańscy grajkowie); ten Księżyc bardzo ładnie umieściłaś w niezłej metaforze...
Aha, jeżeli moja interpretacja nie jest całkowicie chybiona (co całkiem możliwe) - to cieszę się, że nie wdusiłaś w przekaz żadnego ekologicznego hasełka - to byłoby zbrodnią na wierszu...
Pozdrawiam,
Glo.
Myślę, że piszesz o Ziemi - błękitnej planecie. Uczyniłaś z niej przede wszystkim obserwatorkę naszych - nomen omen - ziemskich spraw. Przedstawiłaś ją oryginalnie, z lekkim przymrużeniem oka, nawet nieco cynicznie. Zahaczasz o sprawy ostateczne (to przemienianie człowieka w skałę - jakby opis kolejnych przemian materii), o artyzm (cygańscy grajkowie); ten Księżyc bardzo ładnie umieściłaś w niezłej metaforze...
Aha, jeżeli moja interpretacja nie jest całkowicie chybiona (co całkiem możliwe) - to cieszę się, że nie wdusiłaś w przekaz żadnego ekologicznego hasełka - to byłoby zbrodnią na wierszu...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Strzał w 10

Dorota Karin pisze:o zmierzchu
posyła po cygańskich grajków
ale u Cyganów darmochy nie ma
ja w tym mijscu widziałbym nawiasy ?
za wiersz emitykonki

pzdr
kamil
- Dorota Karin
Dzięki, przemyślę sugestię. Nigdy w moich wierszach nie stosowałam nawiasów - w prozie tak. 

- coobus
I ja jestem pod wrażeniem. Dobrze spojrzeć na Błękitną z góry, chyba każdemu się to marzy.
Ładny widok
Ładny widok

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein