Akwarium
Re: Akwarium
W porzadku, sadze ze wyczerpalismy temat, dziekuje za odwiedziny i komentarz.
- lczerwosz
- Administrator
Uzupełniłem diakryty. Mam nadzieję, że nie zepsułem nic.
Piękny wiersz. Piękne ptaki. Żebyśmy choć trochę byli im podobni.
Piękny wiersz. Piękne ptaki. Żebyśmy choć trochę byli im podobni.
Dziekuje Leszku. Alez nie musimy byc podobni do siebie, wystarczy ze bedziemy soba.
- Gloinnen
- Administrator
Popieram Leszka, to naprawdę piękny, udany wiersz. Można sobie wyobrazić tę bezradność człowieka "po tej stronie."
Czy nasze życie, nasza codzienność, nasza rzeczywistość, są jak akwarium, z którego nie ma ucieczki? Wiersz daje odpowiedź, że ta ucieczka jest ostateczna.
Ptaki symbolizują wolność. Przeczuwamy ją jedynie przez taflę szkła. Opowiadają nam o niej właśnie cienie - dla mnie świat cieni jest światem pogranicza, między "tu" i "tam", między doczesnością a nieskończonością.
Skrzydlate istoty podobne do ludzi, to aniołowie? Żyjący wśród nas, aby uśmierzać strach przed uwolnieniem z akwarium, przed powietrzem, które zabije, a zarazem "rozchyli przestrzeń"?
Pozdrawiam,
Glo.
Czy nasze życie, nasza codzienność, nasza rzeczywistość, są jak akwarium, z którego nie ma ucieczki? Wiersz daje odpowiedź, że ta ucieczka jest ostateczna.
Ptaki symbolizują wolność. Przeczuwamy ją jedynie przez taflę szkła. Opowiadają nam o niej właśnie cienie - dla mnie świat cieni jest światem pogranicza, między "tu" i "tam", między doczesnością a nieskończonością.
Skrzydlate istoty podobne do ludzi, to aniołowie? Żyjący wśród nas, aby uśmierzać strach przed uwolnieniem z akwarium, przed powietrzem, które zabije, a zarazem "rozchyli przestrzeń"?
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Glo, dziekuje za cieple slowa, Twoje i Leszka - traktujac je na wyrost, sprobuje do nich dorosnac.
Swoja droga - Twoje interpretacje to istne dzielka prozy poetyckiej, sa chyba wieksza sztuka niz to czego dotycza. Zobaczyc kwiat w malenkim ziarenku to wielka sztuka :-).
Swoja droga - Twoje interpretacje to istne dzielka prozy poetyckiej, sa chyba wieksza sztuka niz to czego dotycza. Zobaczyc kwiat w malenkim ziarenku to wielka sztuka :-).
-
Piszesz" cichnący w oczach tych
którzy z bliska zupełnie nie przypominają ptaków - gdyby nie skrzydła,
można byłoby wziąć ich za ludzi." - celne.
którzy z bliska zupełnie nie przypominają ptaków - gdyby nie skrzydła,
można byłoby wziąć ich za ludzi." - celne.