bez nas

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

bez nas

#1 Post autor: Ania Ostrowska » 26 sty 2014, 9:46

dni będą zupełnie inne
niż wszystkie doby
nawleczone na czas przeszły

zupełnie
które jednako zmaże dobre
złe i gorsze pomiędzy

będą
z ufnością jaką spragnionemu
niesie dźwięk perlących się fontann

szarzejesz dniu
co zadziejesz nim zdarzysz

ono

Re: bez nas

#2 Post autor: ono » 26 sty 2014, 9:53

zupełnie inny wiersz niż poprzednio czytany. trudny refleksyjny wiersz, ale ...dobry :bravo:

czy na pewno ma być:
Ania Ostrowska pisze:będą
z ufnością jaką spragnionemu
a może?
Ania Ostrowska pisze:będą
ufnością jaką spragnionemu

kamil

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#3 Post autor: Ania Ostrowska » 26 sty 2014, 10:37

dziękuję :) tak, to jest bardzo słuszna uwaga, wiesz, ilekroć się z taką sytuacją stykam, nieodmiennie mnie zachwyca - analizujesz swój wiersz dziesiątki razy, każde słowo obracasz pod mikroskopem żeby zobaczyć najmniejsze skazy dyskwalifikujące je w tej konkurencji, wreszcie jesteś pewien, że tak, że wszystko jest na swoim miejscu, tam, gdzie trzeba i dokładnie takie, jak trzeba. A potem przychodzi ktoś inny, patrzy, patrzy i mówi "O! A to słowo jest niepotrzebne, bo zamyka a nie otwiera". A ty otwierasz usta .. aaa, no tak, faktycznie, jak mogłem sam tego nie dostrzec :wstyd:
wielkie dzięki raz jeszcze :rosa:

ayalen

#4 Post autor: ayalen » 26 sty 2014, 20:47

Aniu, Aniu, nie bede analizowac, takie to swieze, dziewczece :-) - obrazek mam przed oczyma, pewnie czytalas "Anie z Zielonego Wzgorza", tam jest taka scena gdy Ania wybiera sie na swoj pierwszy wieczor poetycki.
Zdecydowanie wole pierwotna wersje:
byc nadzieja, byc miloscia. Byc ufnoscia.
Za trzy pierwsze wersy dalabym Ci Nobla.

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#5 Post autor: Ania Ostrowska » 26 sty 2014, 22:08

ayalen - "świeże i dziewczęce", to w moi wieku cudny komplement :jez:
Dziękuję za czytanie i komentarz - pozdrawiam :rosa:

Awatar użytkownika
Patka

#6 Post autor: Patka » 26 sty 2014, 23:08

Ania Ostrowska pisze:dni będą zupełnie inne
niż wszystkie doby
nawleczone na czas przeszły
To jest świetne.

A reszta czyta mi się koszmarnie. Żeby choć trochę zrozumieć o co chodzi, muszę czytać bardzo powoli, a i tak niewiele to pomaga. Jakby jakiś słów brakowało albo jakbyś złe formy zastosowała. Albo poszłaś w zbytnią samowolkę, która utrudnia odbiór. Z drugiej strony poprzednicy nie mieli problemu z tekstem, może więc ze mną coś jest nie tak?

Pozdrawiam
Patka

Hosanna
Kontakt:

#7 Post autor: Hosanna » 27 sty 2014, 13:10

nie wiem czy dobrze rozumiem ale jestem zaintrygowana

np szarzejesz dniu
co zadziejesz nim zdarzysz

czy chodzi o to że co się stanie zanim ten dzień zmierzchający zdarzy się całkiem czyli do końca ?

:)

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#8 Post autor: Ania Ostrowska » 27 sty 2014, 19:45

Patka pisze:Jakby jakiś słów brakowało albo jakbyś złe formy zastosowała. Albo poszłaś w zbytnią samowolkę, która utrudnia odbiór.
Patko, z wymienionych możliwości najbardziej mi pasuje zbytnia samowolka :)
Cóż mogę powiedzieć? Jedynie tyle, że wiersz ma prostą konstrukcję opartą na rezonansie tytułu i pierwszego wersu: "bez nas dni będą zupełnie inne" Oczywiście interpretacja mocno zależy od tego jakiej skali jest "nas" - czy nas to ludzkość, naród, pleć, grupa społeczna, rodzina a może tylko relacja z bliską osobą? "Nas" jest pojemnym słowem. Co się stanie gdy owego nas zabraknie? Dni będą zupełnie inne. Prawda, ale to jest tak wyślizgane powiedzenie, że jego sensy przymykają między myślami, właściwie bez żadnego śladu. Chciałam ten ślad przytrzymać, jakby "opukując" w poszukiwaniu innych możliwych wymiarów i skojarzeń jego składowe. Nie twierdzę, że to oryginalne ani odkrywcze, może faktycznie samowolka. Ale tak mi zagrało :)

Hosanno, jasne, że może i o to chodzić, ale może też o więcej. Na "szarzenie" można spojrzeć z szerszej perspektywy, także słowo "zadziać" ma więcej znaczeń. Chciałam tę końcówkę ująć w sposób możliwie najbardziej otwarty na odczyt.

Serdecznie Wam dziękuję za czytanie i komentarze :rosa: Pozdrawiam - Ania

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”