verte

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: verte

#11 Post autor: iTuiTam » 01 cze 2013, 17:28

Hosanna pisze:w nielogiczność zdarzeń wątpię zakładając że logika to po protu Prawa Rządzące jakie by nie było jakieś jest

podoba mi się kiedy piszesz ze na kolejnej stronie życie się nei śpieszy, wprowadza mnie to miły harmonijny relaks a zarazem wkurza mnie bo to trochę jak poddanie się troszkę i znów troszkę

miraże i ciuciubabka podkreślają element przypadku i leku przed niewiadomym ( o baaardzo różnym nasileniu)

podoba mi się "będziesz zawsze sobą" jakoś czuję że całkowicie każdy zawsze jest sobą bo to też szczególny stan i bardzo konkretny jaka byłaby nasza najpiękniejsza wersja z darowanych. Podróże w poszukiwaniu siebie znaczą wtedy szukanie własnego potencjału.
Bo moze jako malarz byłbyś inny a jako prawnik inny. Bardzo.
Pomaga w tym bajka
Bajki obiecują tak wiele

na odwrocie cena - tu się nei zgadzam
cena się płaci cały czas a nie czeka do końcowego podsumowania
dlatego ci mieli straszną przeszłość wciąż MOGĄ mieć nadzieję że istnieje lepiej którego jeszcze nie zaznali

jednym słowem wiersz mi się bardzo podoba i wnikałam niego jak umiałam
żadnego opier ... się :) :) :)
w nielogiczność zdarzeń wątpię zakładając że logika to po protu Prawa Rządzące jakie by nie było jakieś jest
Prawa prawami a ktoś kto im podlega może się buntować, jeśli prawa działają nie po myśli.
Na przykład, spotykasz człowieka, który mówi: już mi się nie chce żyć i żyje do setki a ktoś, kto kocha życie umiera mając lat powiedzmy 37.
podoba mi się kiedy piszesz ze na kolejnej stronie życie się nei śpieszy, wprowadza mnie to miły harmonijny relaks a zarazem wkurza mnie bo to trochę jak poddanie się troszkę i znów troszkę

Ciekawa obserwacja, ale fakt, że życie się nie spieszy nie musi oznaczać poddawania się.
Czy nie zauważyłaś, że czas ma różne tempo, a więc i nasze życie wpisane w ten czas ma różne tempo.
na odwrocie cena - tu się nei zgadzam
cena się płaci cały czas a nie czeka do końcowego podsumowania
dlatego ci mieli straszną przeszłość wciąż MOGĄ mieć nadzieję że istnieje lepiej którego jeszcze nie zaznali
Tak - wrzuca się grosiki do opłatomierza, cenomierza w miarę przesuwania się po linii życia. Na końcu jednak te grosiki się sumują, i ma się czas na ich policzenie albo nie.
Jak płacimy i czym płacimy po drodze, to osobny temat.
Nadzieja dla tych, którzy według ich samooceny, jak mówisz: 'mieli straszną przeszłość' to obrona, chęć oszukania, wykupienia się z przeszłości.
jednym słowem wiersz mi się bardzo podoba i wnikałam niego jak umiałam
żadnego opier ... się :) :) :)
i tego się nie da ukryć :)
Dziękuję.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
iTuiTam

#12 Post autor: iTuiTam » 21 cze 2013, 23:34

Ewa Włodek pisze:cena - jaką wystawia nam życie za to, że jesteśmy, że - żyjemy, ale i za to - jak żyjemy... Do zastanowienia wiersz...
:rosa: :rosa:
serdeczności wysyłam...
Ewa
Ewo, dziękuję za czytanie, za komentarz. Późno, ale jednak, bo właśnie to: jak żyjemy weszło w moją codzienność i kazało wirtualnej zaczekać.
anastazja pisze:
iTuiTam pisze:właśnie się znalazłam
na kolejnej stronie
życie się nie spieszy
bardzo dobry tytuł, że o wierszu nie wspomnę. Wszystko na swoim miejscu, a smutek, cóż wpisany w nas.

Pozdrawiam :rosa:
Anastazjo, dziękuję za komentarz.
Smutek? Jest zawsze i wszędzie, w różnym nasileniu. Tu jest go trochę także.

Alek Osiński pisze:
iTuiTam pisze:na odwrocie
cena
No właśnie, dlatego ja stawiam na net;) bezcenny
iTuiTam pisze:lecz ciągle to samo
kręta gra słów
półśrodków półcieni
a jednak czasem przewracajac kartkę można się znaleźć
w zupełnie innym świecie, ładny wiersz

Pozdrawiam :)
Alku, dziękuję za komentarz.
Net jest pozornie bezcenny ;)
W wirtualnym 'koszyku' produkty wycenia się na końcu.

Co strona, to inny świat.
Katrina pisze:Wiersz nie jest zły, choć metafora przekładnych kartek jako upływających dni nie jest nowa.
Dzięki za czytanie, Katrino.
Metafora nie jest nowa, ale tu nie tyle dni liczone są kartkami, co fazy życia, przeżycia, wydarzenia.

Nowość nie zawsze musi być lepsza od czegoś, co już zaistniało i ma konotacje w przestrzeni literackiej - że tak to szumnie nazwę.
Sede Vacante pisze:No właśnie. wiersz naprawdę ciekawie napisany. Są świetnie użyte metafory, obraz również sam w sobie intrygujący, tylko rymy całkowicie zbędne.
Gdyby je wyrzucić, byłoby świetnie.
Dziękuję za czytanie, Sede, za miłe słowa.
Rymów - bardzo mi przykro, ale na pewno nie wyrzucę :no:
coobus pisze:
iTuiTam pisze:na odwrocie
cena
Ta myśl jest tu zauważalna, sądząc po komentarzach. Podoba mi się. Prawdą jest, że za wszystko w życiu trzeba płacić, choć beztrosko o tym nie myślimy - życie wystawia rachunek, przeważnie na lichwiarski procent, ale nie jest nadużyciem zwrot, że na odwrocie jest cena. To idzie równolegle. Gdy dostajemy rachunek, dociera do nas ten fakt, wcześniej niedostrzegany.

Za ten wiersz :bravo:
Coobus-iu, dziękuję za czytanie.
Cena za życie, cena za wszystko, co zrobiliśmy, robimy. Trudno ją określić, trudno domyślić się, jaka będzie. Dopiero na odwrocie...

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za czytanie.

serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Maryla Stelmach

#13 Post autor: Maryla Stelmach » 23 cze 2013, 15:00

podoba się, wiele przemyśleń. :)

Hosanna
Kontakt:

#14 Post autor: Hosanna » 23 cze 2013, 15:41

z tego co wiem wiele wskazuje że prawa mają wyjątki w fizyce (nie mówię o naukach dostrzeganiem reguł :) )
Teraz - jest "czas" ale w pierwotnej osobliwości może go nie być
Wolno być tylko na poziomie dozwolonym - a elektrony czasem brykają

hmm ogólna wycena ?

po przekroczeniu danej ilości - ilość zmieniałaby poziom jakości ?

w przyrodzie tak bywa

ale nie potrafię tego odnieść do ludzkiego życia

moze wierzący mogą - wierzą w Sad Ostateczny

Ja mam tylko chwile i sens który z sobą niosą

:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”