Sługusy

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Re: Sługusy

#11 Post autor: Sede Vacante » 16 cze 2013, 20:49

Dzięki Gajka :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

czochrata

#12 Post autor: czochrata » 18 cze 2013, 0:16

Sede Vacante pisze:Nie bój się.
Zabijemy cię
tylko od środka.
Ano właśnie,najgorsza jest śmierć wewnętrzna-dziękuję Sede za ten wiersz! :rosa: :rosa: :rosa:

Sede Vacante

#13 Post autor: Sede Vacante » 18 cze 2013, 9:13

Dziękuję za wizytę i miłe słowo.

Awatar użytkownika
Bożena

#14 Post autor: Bożena » 18 cze 2013, 9:25

hm- dla mnie trochę za bardzo oskarżycielski ten tekst- nie wiem czy dobrze odczytuję- ale kojarzę z "dawaniem władzy" klerowi- co to ma nauczać i zabijać od środka-te głuptasy zniewolone- może źle interpretuję- w każdym bądź razie- nie można przejść obojętnie obok wiersza- tytuł - też taki pejoratywny w odbiorze- sługusy kogo? Boga czy hierarchów kościelnych- pardon jeśli poszłam złą drogą interpretacji- pozdrawiam

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#15 Post autor: lczerwosz » 18 cze 2013, 10:29

ja odczytałem w szerszej konwencji, jako nadużywanie władzy w ogóle. Media mają aktualnie największe przełożenie na naszą świadomość, i kto umie nimi manipulować, rządzi.

Sede Vacante

#16 Post autor: Sede Vacante » 18 cze 2013, 11:02

Założenie - moja interpretacja - to zjawisko dawania władzy ludziom, którzy za troszeczkę lepszy standard życia i wyższy szczebelek drabiny, przeistaczają się w hieny, coś jak obozowe kapo, które zgnoją każdego i na każdy sposób, aby tylko mieć troszeczkę lepiej i utrzymać się ponad najniższym szczeblem, na którym sami jeszcze nie dawno byli.
Mi chodzi w wierszu o konkretne sytuacje oparte ściśle na faktach - kierownicy w fabrykach mający pod sobą ponad setkę osób, nierzadko bardzo mądrych ludzi, z klasą. Sami po najniższym wykształceniu, hufcach pracy. Bez kultury, bez klasy, bez empatii, po prostu takie prostaki "z pałą w ręku". I oni daliby się(albo raczej:kogoś) zarżnąć za kilka stówek kasy więcej i prestiżowe stanowisko "kierownika".
A tak naprawdę to nikt inny jak fabryczne kapo nie mające pojęcia o szacunku do ludzi, godności, honorze.

Ale oczywiście wiersz może dotyczyć każdego rodzaju "władzy ofiarowanej" przez szczebel najwyższy, która wykorzystuje się do gnojenia ludzi,a nie do wszelakich pożytecznych celów. Bo władza może być karabinem, ale i piekarnią.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”