rotacja gwiazd

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Patka

Re: rotacja gwiazd

#11 Post autor: Patka » 16 lip 2013, 20:31

Nilmo pisze:każdy człowiek rodzi się z wrzaskiem
uderzając o ziemię i każdy
odchodząc staje się gwiazdą
To twoja myśl? Bo rękę dałabym sobie uciąć, że już gdzieś to słyszałam.

Reszta wiersza - ok. Mnie specjalnie tekst nie poruszył, no ale sam fakt, że od kilku dni wracam do tematu, by go skomentować, chyba dobrze świadczy o tworze - nie pozwala o sobie zapomnieć.

Pozdrawiam
Patka

Nilmo

#12 Post autor: Nilmo » 16 lip 2013, 21:16

To twoja myśl? Bo rękę dałabym sobie uciąć, że już gdzieś to słyszałam.
To że rodzi się z wrzaskiem, to pewnie słyszały wszystkie matki:), zaś to że staje się gwiazdą, to zarówno wierzenia wielu starych plemion, jak i wątek historii opowiadanych często osieroconym dzieciom. Np. mamusia czy braciszek jest teraz gwiazdą i patrzy na Ciebie.
Moja myśl to jedynie powiązanie tych wątków i wniosek, że jesteśmy tutaj tylko dla wyciszenia. Nie żeby szturmować raje, zasługiwać sobie na coś lepszego, ale po prostu aby rozładować w sobie tą energię która narasta gdzieś tam w górze, wobec obcowania z dziełami stworzenia. Kiedy zaczynamy krzyczeć, zostajemy zrzuceni na ziemię lub jak kto woli, spadamy ciężcy od słów. Tylko do oczyszczenia z tej konieczności wrzasku. Zarówno tego co w nas jak i z nas. Zależnie od stopnia zabrudzenia na dłużej lub krócej. Wiem że być może fantazjuję, ale podobna wiara i podobne tłumaczenie, bardziej mnie przekonują niż obietnice śmigania pomiędzy aniołkami i skuteczniej pozwalają pogodzić się z niezrozumieniem śmierci np. w przypadku dzieci. Nas tu nie było i nie będzie. Życie tutaj nie jest stanem naturalnym. Mamy się wykąpać ze skłonności do chaosu, umożliwić kąpiel innym i wypad spod prysznica, aby znowu móc stać się częścią odwiecznego porządku. Mówią że wszystko co powiemy nie znika. Że szybuje gdzieś tam w kosmosie. Ja wierzę że się przylepia. "Wszystko już wcześniej zostało wypowiedziane" .

Dziękuję iTuiTam, Ewie i Tobie Patko. I powtórnie wszystkim raz jeszcze. A teraz niech już może ten wierszyk sobie spłynie w dół i nie blokuje miejsca innym.
Pozdrawiam.

czochrata

#13 Post autor: czochrata » 16 lip 2013, 23:47

O kurde,poważna sprawa-kłaniam się :ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”