Ale

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: Ale

#11 Post autor: iTuiTam » 07 lut 2014, 21:41

lczerwosz pisze:Przyszedłem, by tylko odsłonić firany
i sprawdzić, czy rano
nie zaprzecza nocy.
...
...ale...

Pierwsze wersy śliczności. Wydaje się, że będzie zwyczajnie za firanami, a tu niespodzianka: dawka filozofii
sprawdzić, czy rano
nie zaprzecza nocy.
Ale... zawsze coś. A gdyby tak pozwolić na dokończenie zdania przyklejonego do ale? A może nie pozwalamy, bo wiemy, co ale ciągnie za sobą?
Czas, czas, czas - inny gdy odsłaniamy firany, inny gdy lecimy - podobno szybszy.

Masz ode mnie 'podobamisia', bo wiersz jest ciekawy, niemal dramatyczny, dobrze zapisany.

serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Gajka

#12 Post autor: Gajka » 08 lut 2014, 9:41

ALE ...czarujesz POETO :) :ok:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 08 lut 2014, 17:40

Bardzo dobry wiersz. Przede wszystkim - doskonale odzwierciedla naszą współczesną rzeczywistość - i to nie tylko treścią, ale także formą, czyli wykorzystaniem zapisu z komunikatora jako środka poetyckiego.
Właściwie nakładają się tutaj dwie istotne kwestie. Pierwszy poruszony problem, to problem bliskości dwojga ludzi, którzy może by chcieli, ale nie potrafią być razem. Coś ich ku sobie mocno popycha, ale równie mocno odrzuca. Dlatego pojawia się "ale".
Drugim motywem jest komunikacja. Ograniczona do lakonicznych, prostych wypowiedzi. Em_ stwierdziła, że banalne, nieciekawe. Myślę, że ta banalność i płycizna w gruncie rzeczy jest czymś zamierzonym, aby pokazać, jak peel i adresatka uciekają właśnie w takie nic nie znaczące komunikaty przed prawdziwą rozmową, odsłonięciem własnych dusz. Może lepiej tak, niż doznać upokorzenia, zostać niezrozumianym?
W jednym słowie "ale" mieszczą się wszystkie dzielące ich sprawy. Może pośpiech? Może niedopasowanie? Może pomyłki czasoprzestrzenne? Może rozmijające się oczekiwania, nadzieje, pragnienia?

Widzę sporo pozytywnych komentarzy. Szkoda, że wiersz przepadł w konkursie, bo zasłużył na dostrzeżenie.
Idealnie wpisuje się w naszą codzienność, w jej specyficzne cechy, uwarunkowania, parametry. I jest daleki od infantylizmu.

:ok:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Bożena

#14 Post autor: Bożena » 09 lut 2014, 14:58

bardzo ciekawy wiersz- nie chcę powtarzać tego co już inni napisali- całość :ok: pozdrawiam Leszku :)

atoja

#15 Post autor: atoja » 09 lut 2014, 22:11

ale ...to niedomówienie, zawieszenie, ukrywanie prawdziwych uczuć...takie małe ale jest przepaścią
jak dialog,który nic nie mówiąc mówi tak wiele :ok:
z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię

fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów

Awatar użytkownika
coobus

#16 Post autor: coobus » 10 lut 2014, 12:41

To "ale"... zawsze wychodzi z cienia, przypisuje sobie ważność, bierze inicjatywę we własne ręce.
Ciekawy pomysł, ładny wiersz, oryginalna forma. To mnie trafiłeś, Leszku. Jest w co się wczytać, podumać, konfrontować.
Trzymaj tę formę dalej :beer:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#17 Post autor: lczerwosz » 11 lut 2014, 9:01

No bardzo dziękuję za miłe bardzo słowa. Sam nie wiedziałem, ile zawierać może proste ale, ale warto szukać takich znaczeniowych skarbonek.

ble

#18 Post autor: ble » 11 lut 2014, 11:34

Super wiersz. A jak nowocześnie poprowadzony bez zakłócania formy poetyckiej. Zazdraszczam :)

Henryk VIII

#19 Post autor: Henryk VIII » 12 lut 2014, 1:25

Witaj :
MOJE TRZY GROSZE: " Sprawdzić, czy rano
nie zaprzecza nocy." - powiało logiką ;) :beer:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#20 Post autor: lczerwosz » 18 lut 2014, 15:54

Ble - dziękuję.
H8 - dziękuję.
Musze jednocześnie wszystkich zmartwić. Wiersz ten, jak i inne został bardzo negatywnie oceniony przez profesjonalną literacką mość, jako płycizna intelektualna i niezborność językowa z naleciałościami manieryzmu internetowego. Bełkot i chaos - się dowiedziałem.
Wasze oceny są dla mnie bardzo miłe. Ale pojawiło się nowe ale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”