Qń Który Pisze pisze:a serce wyskoczyło z brzemiennej bieli
i obok majolikowej wazy czeka na ruch dłoni
lewej bo jednak bliżej serca
tymczasem prawa całkiem daleko
To najbardziej, ale i całość piękna, malarska.

Pozdrawiam.

Qń Który Pisze pisze:a serce wyskoczyło z brzemiennej bieli
To proste.Qń Który Pisze pisze:Haiker, nie znam podstaw Twojej wiedzy na temat ekfrazy, zatem poproszę o "pytanie do publiczności" - nie mam przyjaciela z telefonem.![]()
"Ekfraza (gr. ékphrasis – dokładny opis) – artystyczny (zwykle szczegółowy) opis dzieła sztuki w literaturze pięknej (zarówno poezji, prozie jak i w dramacie)
...interpretację (próba przekładu intersemiotycznego, np. przetworzenie rzeczywistości z obrazu na język poetycki; często poeta "wykracza poza ramy obrazu" i uszczegóławia świat przedstawiony".
Zatem opisałem, co widziałem, bo nie mogłem czytać w myślach malarza. Ze względów dosyć oczywistych.
Tytuł podałem pod tekstem, bo istotne jest to, czego opis dotyczy. Jeżeli wiesz coś więcej na temat ekfrazy, to chętnie łyknę nowej wiedzy.
A co to znaczy "wartość dodana"? Czyżby chodziło o amortyzację? Pomniejszyłem wartość artystyczną dzieła netto, czy brutto?
Zatem przedstawię ekfrazę Grochowika, obraz Salvadore Dali,haiker pisze:To proste.Napisałem, że to opis detaliczny, a nie ekfraza (czyli opis artystyczny).W Twoim opisie brakuje właśnie artyzmu, który stanowi tutaj wartość dodaną.
Interesujący wiersz, czy też ekfraza.Qń Który Pisze pisze:...
gdzieś w kraju kwitnącej wiśni
...