moja peelka do twojego peela (2)

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: moja peelka do twojego peela (2)

#11 Post autor: Gloinnen » 16 sty 2012, 20:26

Wydaje mi się, że nie musi. Wiersz ma i miał mieć z założenia wymowę uniwersalną. Podałam linka do utworu, który stanowi pierwszą część cyklu, co może uczynić go, mam nadzieję, bardziej czytelnym.
Tekst stanowi pewnego rodzaju nawiązanie, ale może odzwierciedlać dialog każdej, dowolnej peelki z mojego wiersza z każdym peelem (niezależnie od Autora) z wierszy cudzych.
Czasem znajomość kontekstu bardziej szkodzi, niż pomaga w interpretacji, ponieważ mocno ją zawęża, a zamysł autorski jest raczej zupełnie odwrotny: nadać konkretnej historii, sytuacji, określonemu zdarzeniu czy związanym z nim emocjom - wymiar bardziej ogólny, poszerzyć o rozmaite dygresje, odniesienia, refleksje, skojarzenia.
Ostatecznie - jak już napisał Al - nie mówimy przecież o żadnych konkretnych osobach, tylko o hologramach, wytworach wyobraźni Autorów i ich licentia poetica. To bardzo umowny świat.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Dante

#12 Post autor: Dante » 16 sty 2012, 20:57

Gloinnen pisze: Może przesadna prostota też nie jest dobra, bo wychodzi banał.
Hm, banał jak banał, raczej patetyczna pustka, ale ja się na tym nie znam. :myśli:

Glo,szczerze: kto to jest krytyk literacki ? To kandydat na pisarza, ktoremu nie wyszło. Jako krytyk jestes doskonała :ok:
Ale biorąc pod uwagę moją znaną awersję do tego rodzaju poezji, nie bierz tak zupełnie dosłownie tego co napisałem. :rosa:

Dodano -- 16 sty 2012, 20:59 --
Gloinnen pisze:Tekst stanowi pewnego rodzaju nawiązanie, ale może odzwierciedlać dialog każdej, dowolnej peelki z mojego wiersza z każdym peelem (niezależnie od Autora) z wierszy cudzych.
Czasem znajomość kontekstu bardziej szkodzi, niż pomaga w interpretacji, ponieważ mocno ją zawęża, a zamysł autorski jest raczej zupełnie odwrotny: nadać konkretnej historii, sytuacji, określonemu zdarzeniu czy związanym z nim emocjom - wymiar bardziej ogólny, poszerzyć o rozmaite dygresje, odniesienia, refleksje, skojarzenia.
Ostatecznie - jak już napisał Al - nie mówimy przecież o żadnych konkretnych osobach, tylko o hologramach, wytworach wyobraźni Autorów i ich licentia poetica. To bardzo umowny świat.
Potwierdza się, jako krytyk-teoretyk jesteś doskonała :ok: :)
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 16 sty 2012, 21:12

Dante pisze:Potwierdza się, jako krytyk-teoretyk jesteś doskonała
Przyznam się, że wcale mnie nie cieszy ten komplement.

:crach:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”